Renoveringen av getingmidjan har inneburit sämre försäljning för Centralens butiker. Foto: Mostphotos/Oskar Carlsson

Centralens butiker jublar när tågen går igen

Renoveringen av getingmidjan är klar för den här sommaren och fjärrtågen har börjat gå mellan Stockholm södra och Centralstationen igen. Efter en tuff tid med färre kunder kan centralens handlare nu pusta ut.

  • Publicerad 16:19, 27 aug 2018

Den så kallade getingmidjan, järnvägen mellan Stockholm södra och Centralstationen, har sedan 25 juni varit avstängd för fjärrtågstrafik med anledning av renovering.

All fjärrtågstrafik söderut har under perioden utgått från Stockholm södra, vilket inneburit att färre resenärer vistats på Centralen. Men förra veckan, måndagen 20 augusti, började tågen åter gå som vanligt på sträckan. Något som Centralens butiker, kiosker och restauranger gläds åt.

– Det var en markant skillnad dagen efter att tågen börjat gå här förbi igen. Det var kö utanför butiken innan vi öppnade och det har det inte varit förut. Det är mycket mer att göra och roligare att jobba nu, säger säger Astrid Lennartsson på Fabrique stenugnsbageri.

Astrid Lennartsson på Fabrique stenugnsbageri på Centralen berättar det kom fler kunder redan dagen efter att getingmidjan börjat trafikeras av fjärrtågen igen.

Sämsta sommaren hittills

Vägg i vägg med Fabrique stenugsbageri ligger hälsobutiken Life. Säljaren Bruno Gomes är även han nöjd över att fjärrtågtrafiken tar sig via getingmidjan till Centralen efter sommarens renoveringsuppehåll.

– Jag har jobbat här i två år och den här sommaren har varit sämst. Men det är stor skillnad nu när tågen börjat gå här igen, säger han.

”Vi har tappat i försäljning”

Även på Coop centralen återgick försäljningen till det vanliga förra veckan. Det har varit en lugn sommar för butiken. Men butikschef Karin Jonsson vill inte dra för stora växlar av renoveringen av getingmidjan.

– Vi har tappat i försäljning, men vi var förberedda på det. Jag förstår dock inte varför det är en så stor grej med fjärrtågen. När pendeln slutade gå här blev jag mer upprörd, över att man inte har en back-up med reservdelar för rulltrapporna. Jag har mer förståelse för att fjärrtågen inte alltid går och det kommer ju vara så här två somrar till, säger Karin Jonsson.

Mittemot ligger bokhandeln Pocket shop. I dag strömmar kunderna in och ut ur butiken, några släpar på en resväska och är antingen på väg till eller kommer från ett tåg.

– Det har blivit fullt ös igen och det är väldigt skönt, säger Astrid Wrangö, säljare.

Hur har sommaren varit för er?

– Lugn är väl en underdrift.

Kollegan Clara Axner fyller i:

– Vi jublade när tågen började gå igen förra veckan.

Clara Axner på Pocket shop berättar att hon och kollegan Astrid Wrangö jublade när fjärrtågen åter började trafikera getingmidjan med fler tågresenärer på Centralstationen som följd.

Båda berättar att det vissa dagar under sommaren nästan varit folktomt i butiken till följd av att färre tågresenärer vistats på centralen.

– Det har inte varit roligt, men det är inte mycket vi kan göra. Nu visste vi att det skulle bli så här så vi kunde förbereda oss, säger Astrid Wrangö.

Nästa sommar fortsätter renoveringen av getingmidjan.