Karin Ernlund (C). Foto: Sacharias Källdén

Centerpartiet vill styra med Alliansen och MP

Centerpartiet välkomnar nu ett samarbete mellan Alliansen och MP i Stadshuset. Därmed ökar stödet för ett blocköverskridande alliansstyre i Stockholm.

  • Publicerad 15:01, 12 sep 2018

Moderaterna gruppledare i Stockholm Anna König Jerlmyr (M) bekräftade på tisdagen för StockholmDirekt att partiet vill se Miljöpartiet i ett blocköverskridande samarbete med Alliansen i Stockholms stadshus.

Nu går även Centerpartiet i Stockholm ut och ger sitt stöd till en sådant koalitionsstyre.

– Vi har haft samtal med Miljöpartiet och för Centerpartiets del så välkomnar vi Miljöpartiet in i en koalition med oss och de andra Allianspartierna, säger Karin Ernlund (C) till StockholmDirekt.

– Vi ser väldigt stora fördelar med att skapa en stabil majoritet i Stockholm de kommande fyra åren och på så sätt säkerställa att SD inte får inflytande i kommunpolitiken. Men också fördelarna med att ha två starka miljöpartier i en sådan koalition. Så därför har vi träffats och framfört det till MP, säger hon.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

Miljöpartiet i Stockholm har ännu inte kommenterat enskilda möten eller Alliansens invit. Enligt Daniel Helldén (MP) är man öppen för samtal med samtliga partier i Stadshuset förutom SD.

Karin Ernlund ser inga hinder i att regera med ytterligare ett miljöprofilerat parti, tvärtom.

– Om man tittar på de här gångna fyra åren har vi haft ett bra samarbete med Miljöpartiet. Det är klart att vi har haft våra skiljelinjer och strider men på det stora hela har det varit så under både den här mandatperioden och den förra att när vi varit på olika sidor så har vi hjälpt varandra och pushat för miljöfrågorna. Därför ser vi att ett sådant här samarbete skulle fungera bra och vara till fördel för både Stockholms stad, invånarna och miljön, säger Karin Ernlund.

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

– Vi började med att vi träffades internt i Alliansen i måndags och var då överens om att ha samtal med Miljöpartiet och att hitta en majoritet att styra Stockholm de kommande fyra åren. Vi är helt eniga om det, säger hon.

Däremot är det inte aktuellt i nuläget för Centerpartiet att på egen hand ingå ett blocköverskridande samarbete med ett S-lett styre, enligt Karin Ernlund.

Hur ska Alliansen komma överens med Miljöpartiet i exempelvis trafikfrågan?

– Det första steget är att hitta ett ansvarsfullt sätt att kunna styra Stockholm de kommande fyra åren. Den konkreta sakpolitiken får vi förhandla om sedan, säger hon.

Uppdatering:

Även Lotta Edholm (L) stödjer nu öppet ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

– Jag tror att möjligheterna att få med Miljöpartiet är ganska goda. Och jag tror att det skulle vara bra med ett samarbete som ger ett majoritetsstyre, det skulle vara bra för stabiliteten de kommande åren, säger Lotta Edholm (L) till SVT Stockholm.