C-politikerna Partik Buddgård, Rebecka Öberg och Fredrik Wesslund. Foto: Läsarbild Centerpartiet

Centerpartiet kvar i opposition på Lidingö

Samtalen mellan Moderaterna och Centerpartiet på Lidingö har upphört. – För tillfället är det så. Vi låg för långt i från varandra i skol- och idrottsfrågor, säger Patrik Buddgård (C).

  • Publicerad 07:42, 20 okt 2018

Centerpartiet på Lidingö ser ut att fortsatt sitta i opposition under kommande mandatperiod. 

Efter kommunvalet för drygt en månad sedan stod det klart att den nuvarande majoriteten på ön – Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna förlorat sin majoritet på ön.

Vi låg för lång ifrån varandra i idrotts- och skolfrågor. 

Patrik Buddgård (C)

Det öppnade för samtal om nya koalitioner. Centerparitet, som är största oppositionsparti, har försökt närma sig majoriteten.

– Vår ambition har varit att sitta i majoritet och få genomslag för vår politik. Som det ser ut nu verkar inte det möjligt, säger Patrik Buddgård (C).

Varför inte?

– Det var Moderaterna som avslutade samtalen. Vi låg för lång ifrån varandra i idrott- och skolfrågor. Det handlar både om  simhallen men också hur man ska finansiera nya anläggningar framöver. 

Tidigare i veckan skickade partiet ut ett pressmeddelande där de konstaterar att Lidingö stad lägger minst pengar på kultur och fritid om man jämför med liknande kommuner. Centern kommer även att ta upp frågan om finansiering av idrottsanläggningar på kommunfullmäktigemötet som hålls på måndag.

Både ni och Moderaterna har talat om ett lyssnande och ett lyhört ledarskap på Lidingö. Det kunde tolkas som att ni var på väg att närma er varandra. Var det så?

– Vi har använt oss av begreppet lyssnande ledarskap i säkert åtta år. Moderaterna har talat om ett lyhört ledarskap valrörelsen. Där är det upp till bevis som gäller, vi är inte övertygade.

Rustar för oppositionspolitik

Nu rustar Centerpartiet för en framskjuten plats inom oppositionen. På Kommunfullmäktigemötet 22 oktober röstades Centerparitets kandidat,  Rebecka Öberg till posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

– Vi är största oppositionsparti. Därför anser vi att vi ska ha den posten, nu är det socialdemokraterna som har den, säger Patrik Buddgård.

Patrik Buddgård har fortsatt valts till gruppledare för paritet. Fredrik Wesslund till vice gruppledare.