Centern överväger att utesluta politikerna

De bägge centerpartistiska politikerna Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, vilka även är nämndemän i Solna tingsrätt, kan nu uteslutas ur partiet. Anledningen är den dom som de bägge står bakom, vilken friade en man från misshandel av frun bland annat då han kom från en ”bättre familj”.

  • Publicerad 11:51, 5 mar 2018

Mannen som åtalades för misshandel av sin fru friades av en oenig tingsrätt efter att två av nämndemännen, centerpartisterna Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, ansett fruns uppgifter vara otrovärdiga. Bland annat ifrågasätts i domen varför kvinnan gick till polisen och inte till sin mans släkt för att berätta om misshandeln.

Mannen ska också ha större trovärdighet då han kom från en ”bättre familj”, enligt domen.

Centerpartiet har gått ut och förklarat att politikernas åsikter inte är förenliga med partiets och Centerpartiet har nu även inlett ett uteslutningsärende mot dem bägge, vilket Aftonbladet var först med att skriva om.

Ebtisam Aldebe sitter som ledamot i socialnämnden i Solna och Hasan Fransson sitter som ledamot i det kommunala bolaget Sundbyberg Vatten och Avfall AB.

– Vår ambition är att vi ska fatta beslut så snart som möjligt. Partiledningen kommer skyndsamt att ta ställning till det här, vi kommer att agera snabbt, säger Michael Arthursson, till Aftonbladet.

Även partiledaren Annie Lööf kommenterar nämndemännens agerande på twitter. ”Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen”, skriver Lööf på Twitter.

”Trodde inte att det var sant”

Även Centerkvinnorna har lyft ett uteslutningsärende gällande Ebtisam Aldebe berättar Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna till Mitt i.

– Jag trodde inte det var sant när jag hörde om detta. Det här är ett bevis på extremt dåligt omdöme. Det strider å det grövsta mot vad vi står för och hur man agerar i sitt förtroendeuppdrag, säger hon.

Det är första gången Sofia Jarl hanterar ett liknande ärende, och förhoppningvis hinner man med punkten på fredagens styrelsemöte, berättar hon.

– Alla är lika inför lagen, oavsett vilken familj man kommer i från och hur man uppträder i rättssalen. Jag trodde att vi hade städat undan sådana här värderingar och skuldbeläggande av den som är utsatt, säger Sofia Jarl.