Centern: ”Höghus är vad city behöver”

Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm ställer sig frågande till kulturförvaltningens senaste kritik av deras skyskrapa ”Trätoppen”. – Vi har väldigt olika uppfattningar om vad city behöver, säger hon.

  • Publicerad 17:27, 28 mar 2017

Stockholmscenterns förslag om att bygga en 133 meter hög skyskrapa på p-huset Parkaden är ute på remiss. Först att svara var kulturförvaltningen i Stockholms stad, som riktade skarp kritik mot förslaget. Förvaltningen gick så långt att de kallade idén för ”olämplig”.

Nu svarar Centerpartiet på kritiken.

– Jag tycker att det är tydligt att de står för en omodern stadsplanering. Vi ser det som en viktigare fråga för den moderna staden att bygga ett hus fullt med bostäder, snarare än att behålla ett p-hus. Vi har väldigt olika uppfattningar om vad city behöver, säger Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm.

”Vill höja upp staden”

Kulturförvaltningen har flaggat för att huset kommer att skugga stora delar av city. Ogrundad kritik, enligt Karin Ernlund (C).

– Vi har gjort en skuggstudie och det som kan bli problematiskt är en viss skugga i Kungsträdgårdens norra delar efter klockan 18 på kvällen. Det finns inga andra parker eller torg som skuggas av huset. Jag får nog skicka över vår skuggstudie till kulturförvaltningen, säger hon.

Kan ni inte bara kapa några våningar?

– Det mesta kapas i den här staden. Vi vill höja upp staden istället för att kapa ner den. Stockholms city måste utvecklas med nya bostäder och för att klara av det behöver vi bygga högt.

Fler exempel på skyskrapor

Att bygga på höjden har länge varit Stockholmscenterns paroll. Men på senare tid har flera andra röster höjts om att bygga skyskrapor i Stockholm. Moderaternas förslag om ett 85-våningshus på Loudden vid Värtahamnen är det senaste exemplet.

– Det ser jag som ett resultat av vårt enträgna tjat om att bygga på höjden. Med höga hus får vi in fler personer på samma yta och vi kan spara parker och grönområden, säger Karin Ernlund (C).

Har ni några fler höghusplaner på lager?

– Ja, det kommer. Förhoppningsvis inom kort.