Cecilia Roos tar en paus under promenaden i Älvsjöskogen, med shiban Nikki och labradoodeln Ebba. Foto: Christian Lärk

Cecilia bytte chefsstolen mot livet på hunddagis

Stuvstabon Cecilia Roos lämnade en hög chefspost för att starta hunddagis och pensionat.  Hennes val ligger rätt i tiden. Behovet är stort och trycket hårt på dem som finns i Storstockholm.

  • Publicerad 04:55, 17 feb 2020

Två hundar kikar nyfiket ut ur en vit skåpbil, parkerad vid Älvsjöreservatet. Först hoppar 1,5-åriga labradoodeln Ebba ut. Efter följer jämnåriga shiban Nikki.

Med vädrande nosar börjar de sin promenad. Den går på slingriga skogsstigar, omgivna av tät skog.

Shiban Nikki och labradoodeln Nikki är redo för skogspromenad, ihop med Cecilia Roos.  Foto: Christian Lärk

Stuvstabon Cecilia Roos håller i kopplen. Hon har just börjat bygga upp ett litet hunddagis/pensionat och har ambitionen klar för sig:

– När hundarnas ägare jobbar ska de vara säkra på att hunden har värsta lyxdagen och får aktivera alla sina sinnen, säger hon.

”Jag hämtar hundarna med bil på morgonen. Sedan kör vi till något naturområde. Vid lunchtid åker vi hem och chillar, sedan blir det eftermiddagspromenad”, berättar Cecilia Roos.  Foto: Christian Lärk

Själv förverkligar Cecilia Roos en dröm, efter många år på tunga chefsposter på Sveriges Radio och UR.

– Beslutet växte fram sedan vi köpt en schäfer. Vi har haft flera hundar, men jag kände ändå att jag kunde för lite för att ge honom livskvalitet. Han behövde mer av mig, som hundförare och ledare. Jag valde att gå en hunddagisutbildning och blev helt såld på att verkligen förstå hund. Nu går jag en utbildning till hundinstruktör också, berättar hon.

Nikki letar efter hundgodis i en ihålig stubbe. ”Hundar gillar att jobba med nosen”, säger Cecilia Roos. Foto: Christian Lärk

Så växte beslutet fram, om att starta Nospromenaden – ett mobilt hunddagis som hämtar upp hundarna i hemmen och lämnar dem där vid dagens slut. Och hon lär inte få brist på kunder. Trycket är hårt på de dagis som finns i Storstockholm. Det vittnar personalen om, på det 20-tal dagis som Mitt i kontaktat runt om i länet. Många får flera samtal om dagen från mattar och hussar, men måste säga nej eller sätta upp på en svällande väntelista.

Lättast med liten hund

Ulf Uddman, ordförande för Djurbranschens yrkesnämnd, bekräftar bilden.

– Det är köer till hunddagis i alla större städer i Sverige. Intresset är jättestort, och min känsla är att det bara växer, säger han.

Men köerna är inte linjära. Eftersom hunden ska fungera i den grupp som redan finns kan en hund med kort kötid få gå före en hund med lång kötid. Lättast är att få en plats till en liten hund. Den som har en stor, okastrerad hanhund får ofta vänta längre.

Cecilia Roos njuter av den trolska naturen i Älvsjöreservatet …

… medan Nikki och Ebba har roligt i den stora vattenpölen, mitt på stigen.  Foto: Christian Lärk

Cecilia Roos har redan kö till sitt hunddagis, berättar hon när vi stannar till vid en stor vattenpöl, där Nikki och Ebba ivrigt trampar runt.

– Men min tanke är inte att det ska växa, utan vara småskaligt, med en flock på sex–sju hundar. Det viktiga för mig är kvaliteten, att skapa en relation till varje hund, säger hon.

Border collien Siri gör sin första dag på Nospromenaden. Cecilia Roos klappar om henne i dagislokalen, på bottenvåningen i familjens villa i Stuvsta. Foto: Christian Lärk

Cecilia Roos bytte chefsjobbet på UR mot livet med hundar, med ett eget hunddagis. Foto: Christian Lärk