Naturälskare. "Skogen betyder nästan allt för mig", säger textilkonstnären Cecilia Björsell som ställer ut sina verk i Skärholmens kyrka. Foto: Sacharias Källdén

Cecilia Björsell vill ge skogen en röst

Naturen och Tranströmer är ständiga inspirationskällor för Vårbergskonstnären Cecilia Björsell. Nu ställer hon ut i Skärholmens kyrka.

  • Publicerad 06:15, 28 okt 2021

Det är en sådan rovdrift på skogen.

Väggarna i kyrkorummet i Skärholmen är fyllda av fotografier. Virkade och stickade föremål samspelar i en bildserie med naturen. Textilkonstnären Cecilia Björsells utställning ”En skog som förlåter allt men ingenting glömmer” är inspirerad av både skogen och poeten Tomas Tranströmer och visar hennes installationer i naturen.

Skogen är viktig

Skogen har en särskild plats i Cecilia Björsells liv.

– Den betyder nästan allt för mig. Man kan få kraft och energi genom att krama ett träd. Träden är också symboliska för ens liv med sina rötter och sina trädkronor som sträcker sig upp mot himlen, säger hon.

Med utställningen vill hon också ge skogen en röst och få människor att tänka till hur behandlar naturen. Även kyrkan har sitt ansvar.

– Det är en sådan rovdrift på skogen. Där man tänker ekonomiskt kortsiktigt och skövlar skogen. Kyrkan är en jättestor skogsägare så de har möjlighet att påverka det här, säger Cecilia Björsell.

Ambassadör för Tranströmer

Till varje fotografi har hon bifogat ett citat av poeten Tomas Tranströmer. Citatet ”Det är en skog som förlåter allt men ingenting glömmer” har också fått ge namn åt utställningen.

Cecilia Björsell har utgått från Tranströmers dikter i sina konstverk under många års tid. Förra året hade hon exempelvis utställningen ”Träden och Tranströmer i fokus” i trädgården vid Jakobsbergsgård i Bredäng där hennes textilkonstverk både hängde i träd och fanns insmugna bland stubbar och trädstammar.

– Jag känner mig som en ambassadör för Tomas Tranströmers lyrik. Träd och skog förekommer ofta i hans poesi och har en stark laddning. Min favoritdikt är Genom skogen, säger hon.

Textil och foto. Cecilia Björsell kallar sin teknik för organic knitting. Foto: Sacharias Källdén

Ny konstutställning i kyrkan

Konstutställningen ”En skog som förlåter allt men ingeting glömmer” av Vårbergskonstnären Cecilia Björsell visas just nu Skärholmens kyrka.

I utställningen ingår 17 fotografier på hennes textilkonst utplacerad som installationer i skogen.

Hon kallar sin arbetssättdär hon först gör en installation av sina textila verk i naturen, fotograferar dem och sedan trycker upp dem på duk och ramar in för ”Organic Knitting”.

Visa merVisa mindre

Textil och foto. Cecilia Björsell Foto: Sacharias Källdén