Väggarna i kyrkorummet i Skärholmen är fyllda av fotografier. Virkade och stickade föremål samspelar i en bildserie med naturen. Textilkonstnären Cecilia Björsells utställning ”En skog som förlåter allt men ingenting glömmer” är inspirerad av både skogen och poeten Tomas Tranströmer och visar hennes installationer i naturen.

Skogen är viktig

Skogen har en särskild plats i Cecilia Björsells liv.

– Den betyder nästan allt för mig. Man kan få kraft och energi genom att krama ett träd. Träden är också symboliska för ens liv med sina rötter och sina trädkronor som sträcker sig upp mot himlen, säger hon.

Med utställningen vill hon också ge skogen en röst och få människor att tänka till hur behandlar naturen. Även kyrkan har sitt ansvar.

– Det är en sådan rovdrift på skogen. Där man tänker ekonomiskt kortsiktigt och skövlar skogen. Kyrkan är en jättestor skogsägare så de har möjlighet att påverka det här, säger Cecilia Björsell.

Ambassadör för Tranströmer

Till varje fotografi har hon bifogat ett citat av poeten Tomas Tranströmer. Citatet ”Det är en skog som förlåter allt men ingenting glömmer” har också fått ge namn åt utställningen.

Cecilia Björsell har utgått från Tranströmers dikter i sina konstverk under många års tid. Förra året hade hon exempelvis utställningen ”Träden och Tranströmer i fokus” i trädgården vid Jakobsbergsgård i Bredäng där hennes textilkonstverk både hängde i träd och fanns insmugna bland stubbar och trädstammar.

– Jag känner mig som en ambassadör för Tomas Tranströmers lyrik. Träd och skog förekommer ofta i hans poesi och har en stark laddning. Min favoritdikt är Genom skogen, säger hon.