Hunden Ceasar fick i sig kött med glas i vid hundrastgården i Valsta. Foto: Stefan Källstigen

Ceasar åt kött med glas i vid rastgård

När hunden Ceasar var ute på promenad fick han i sig kött med glasbitar. Någon hade preparerat och placerat ut högar med det skadliga köttet vid en hundrastgård i Valsta.

  • Publicerad 14:31, 6 dec 2021

Vad är det för sjuk människa som gör sånt här?

Någon verkar vilja hundar illa i Valsta. På kort tid har flera hundägare upptäckt saker som lagts ut för att skada hundarna. När hunden Ceasar, 11, var ute tuggade han i sig köttbitar preparerade med glas och eller benflisor nära hundrastgården vid Mor Johannes kyrka.

– Det var väldigt vackert skurna bitar av vitt kött som låg uppradade i tre högar här under busken, säger Peter Strömsten som var hundvakt åt Ceasar denna dag.

Peter Strömsten är pappa till Isabel Sandlund som är ägare till hunden Ceasar. Han hade hört om att förgiftade köttbitar hade lagts ut tidigare och blev orolig.

– Jag tänkte så här att vem lämnar sådana där köttbitar ute i naturen. Det kan inte vara bra, säger Peter Strömsten.

Fick upp maginnehållet

Han åkte direkt till veterinären i Märsta. Där såg veterinären till att Ceasar kunde få upp det som fanns i magen. När de tittade närmare på bitarna så upptäcktes de små bitarna av glas och benflisor.

– När jag hörde om att de var på väg till veterinären blev jag ledsen och tänkte, jaha, var det min hunds tur nu. Nu är jag mest förbannad. Vad är det för sjuk människa som gör sånt här? Det krävs en del ansträngning att göra allt detta bara för att skada ett djur, säger Isabel Sandlund.

Det är inte första gången som saker endast till för att skada hundar har hittats i Valsta. På kort tid har det skrivits i Facebookgrupper att liknande kött placerats ut längs med en gångväg och glassplitter har slängts in i en rastgård i området samt råttgift och olja utslängt i hundrastgårdar.

– Inte för så länge sedan var det en hundägare som hittat köttbullar med spikar i. Det känns som allt det här hör ihop, säger Isabel Sandlund.

Vill varna andra hundägare

Isabel Sandlund funderade på att polisanmäla händelsen men har ännu inte gjort det.

– Visste man att en polisanmälan gav något eller att polisen gav sig hän i en fråga, då gör man det. Men vet man att det här blir bara massa jobb för oss som tyvärr inte leder någonstans, det är lite så det ser ut i vårt samhälle just nu, säger hon.

Hon har precis fått veta att polisen lade ner utredningen om garagebranden på Magnegatan där Isabels bil blev skadad.

– När de lägger ner så stora saker vad ska då hända med en utredning om en liten hund, säger hon.

För Ceasars del gick det bra. De kommande två dagarna efter veterinärbesöket var han lite nedstämd.

– Han åt inte på två dagar utan drack mest vatten och verkade lite hängig. Jag tror att han mådde illa, det var väl ett sådant medel de gav honom, säger Isabel.

Inte så vanligt

På veterinärmottagningar i Märsta som Mitt i har hört av sig till har de inte märkt av någon ökning av hundar som fått i sig saker de inte ska och att att det inte är så jättevanligt. De uppger att djurägare ofta åker till större djursjukhus som kan operera om det skulle behövas.

I dag mår Ceasar bra och är sig själv igen. Isabel vill främst varna andra hundägare så att inte några fyrbenta vänner råkar illa ut.

– Det här små liven betyder så mycket för sina ägare. Man vill ju inte att någon ska drabbas.

Flera saker utplacerade vid hundrastgårdar

På kort tid har flera saker lagts ut i eller i närheten av hundrastgårdar i Valsta.

Bland annat, glassplitter, köttbitar med glas, benflisor eller spikar, råttgift och olja.

Flera personer har skrivit om detta i lokala Facebookgrupper.

Hundägare vill varna varandra att ha uppsikt vad hunden får i sig på promenaden.

Visa merVisa mindre

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28

Två bilar förstörda i ny bilbrand

Nyheter Året börjar med fler bilbränder Sigtuna kommun Under natten till trettondagen brann två bilar på Ymergatan i Valsta.fredag 7/1 10:30