PÅ VÄG. Catrine Kimerius Wikström tror på ännu mer samarbete, inte minst för att komma åt de kriminella nätverken. Foto: Sacharias Källdén

Catrine är ny chef för polisområde syd

Catrine Kimerius Wikström är ny polischef för Polisområde Syd – ett av Sveriges största polisområden. "Vi behöver utöka vårt samarbete, de vi jobbar mot bryr sig inte om kommungränser", säger hon.

  • Publicerad 05:15, 19 maj 2021

Kriminaliteten bryr sig inte om lokalpolisområden eller kommungränser.

Men Catrine Kimerius Wikström har avverkat de första 100 dagarna som chef för polisområde syd. Hon är Huddingebo, uppvuxen i Trångsund och bor numera i Stuvsta, men yrkesmässigt är hon nyinflyttad på polishuset i Flemingsberg.

– Jag har jobbat i city och polisområde nord. Jag har varit utryckningspolis, utredare, gruppchef, sektionschef och nu senast lokalpolisområdeschef i Vällingby. I polisområde nord, där Vällingby ingår, är det till stor del samma utmaningar som vi har här i polisområde syd, säger hon.

Carine Kimerius Wikström tycker att polisen behöver bli bättre på att samverka – både internt och med andra aktörer i samhället.

– Vi behöver jobba tillsammans för ett Stockholm, så jobbar de vi arbetar mot. Kriminaliteten bryr sig inte om lokalpolisområden eller kommungränser. Vi behöver utöka vårt samarbete, inte minst för att komma åt de kriminella nätverken. Samtidigt ska vi jobba väldigt lokalt utifrån den lokala problembilden.

ERFAREN. Catrine Kimerius Wikström kommer närmast från en tjänst som lokalpolisområdeschef i Vällingby, och tycker att utmaningarna till stor del är desamma i de norra delarna som i de södra. Foto: Sacharias Källdén

Återväxt av gängkriminella

Gängkriminaliteten har varit i strålkastarljuset ett bra tag. Just nu pågår en stor rättegång mot utpekade ledare inom Vårbynätverket, som bygger på den hittills största polisutredningen mot gängkriminella i Sverige.

Samtidigt har lokalpolisen i Huddinge vittnat om att droghandeln fortgår för fullt i Vårby gård.

– Ja, det är precis som de säger. Jag vet att vi har gått ut och sagt att vi slagit ut nätverket, det är delvis sant, men återväxten är alldeles för snabb. Så länge vi har en så stor efterfrågan på narkotika är marknaden alldeles för attraktiv att kliva in på för unga. De ser status, bilar, klockor och i sociala medier finns det en glamour kring det kriminella livet, säger Catrine och fortsätter:

Förebyggande arbete

– Vi måste visa att livet som kriminell är ett dåligt val; att ständigt vara jagad, hotad och inte veta om du ska överleva efter 20. Vi som samhälle behöver kunna erbjuda något annat och jobba mycket mer relationsskapande och förebyggande med de unga. Vi behöver mer poliser lokal. Det är på väg i den riktningen, även om det går för långsamt.

Catrine Kimerius Wikström tror också att det finns mycket att vinna på de som arbetar med att utreda grova brott samarbetar mer med de som har den lokala kunskapen. Något som gjordes efter den senaste tidens sprängningar i Skogås och Farsta.

– I vanliga fall utreds de grövsta brotten centralt. Nu flyttade vi direkt utredningen till det aktuella lokalpolisområdet med stöd från centralt håll, och det visade sig vara jätteeffektivt. Det handlar om att spara tid och göra saker direkt.

Uppsving för polisen

Den senaste tiden har det varit mycket fokus på mäns våld mot kvinnor. Fem kvinnor har mördats på kort tid i Sverige, varav en i Flemingsberg.

Hur ska det upphöra?

– Det är helt avgörande att vi tillsammans med andra blir bättre på att dela information. Ibland hindrar sekretessen, men vi måste dela så mycket det går. Våld i nära relation har konkurrerat med skjutningar och sprängningar, men vi måste arbeta intensivt med dess två områden parallellt.

Polisen har just nu en kampanj för rekrytering till polisutbildningen. Polisyrket har fått mycket positiv uppmärksamhet genom exempelvis tv-serien Tunna blå linjen och polisens sociala medier-konton brukar översvämmas av uppskattning.

Är det ett uppsving för polisen just nu?

– Jag hoppas det. Jag tror att Tunna blå linjen är bra för rekryteringen och jag tycker att det är bra att vi berättar på sociala medier vad vi gör – Huddingepolisen, exempelvis, är jätteduktiga på det. Vi blir lite mer mänskliga, vi blir någon bakom uniformen.

HUDDINGEBO. Catrine Kimerius Wikström är uppvuxen i Trångsund och flyttade tillbaka till Huddinge när hon fick barn. Nu bor hon med familjen i Stuvsta. Foto: Sacharias Källdén

Hemvändande Huddingebo

Namn: Catrine Kimerius Wikström

Ålder: 47

Bor: Stuvsta i Huddinge ("Jag är uppvuxen i Trångsund, vi flyttade tillbaka till Huddinge när vi fick barn")

Familj: Man och tre barn och två hundar

Intressen: Utförsåkning och segling. Har tidigare varit tränare i gymnastik i många år, innan arbetet tog för mycket tid.

Visa merVisa mindre