Cato möter husse vid tuben

Hunden brukar kallas för människans bäste vän. Men för 44-årige Magnus Björn från Björkhagen är det tveklöst en katt som bär epitetet. – Cato brukar möta mig vid tunnelbanan, säger Magnus.

  • Publicerad 16:15, 21 sep 2015

Magnus Björn jobbar på Stockholmsmässan och tar varje morgon tunnelbanan från Björkhagens tunnelbanestation. Efter jobbet går resan i motsatt riktning och sedan två år tillbaka har han fått sällskap på sin väg till och från tunnelbanan.

– Cato började gå med mig på morgnarna. Han följer mig i princip hela vägen fram innan han ger sig ut på egna äventyr. Tre-fyra dagar i veckan möter han mig dessutom efter jobbet, berättar Magnus.

Inte sällan hoppar han upp på spärrarna, sätter sig tillrätta och väntar snällt på att husse ska dyka upp. Catos kärlek till sin husse för ofrånkomligen tankarna till den hjärtskärande historien om den japanske hunden Hachiko, som på 30-talet troget väntade på sin husse vid tågstationen i Shibuya. Problemet var bara att husse varit död sedan flera år tillbaka. Precis som Hachiko har Cato blivit något av en lokal kändis i området.

– I början var det många som undrade vad det var för katt som strök omkring runt stationen, om den var hemlös eller sprungit vilse. Vid två tillfällen har jag fått hämta den på Bagarmossens djursjukhus efter att folk lämnat in den. Numera vet de flesta vem det är, säger Magnus.

När Magnus är på jobbet hänger Cato istället med folk som har det lite tuffare, bland annat några rumänska tiggare.

– De brukar bjuda honom på kycklingrester, säger Magnus.

När Lokaltidningen Mitt i möter upp Magnus efter jobbet har dock Cato redan hunnit hem.

– Han har lite svårt att förstå det här med vintertid, men det kommer.

Enligt kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström är det inte helt vanligt att katter agerar på det här sättet, men att liknande fall ändå förekommer.

– Den här katten tycker uppenbarligen väldigt mycket om sin husse. Katter är snabblärda sitt-och-vänta-djur som gärna hänger vid sina resursplatser. I detta fall tycks katten se sin husse som en resurs, säger hon.

Fakta

Här ska en bild när Cato sitter på t-banespärren in!