Catharina Hansson ska fylla bilen med OH-blad innan hon åker till Sankt Görans sjukhus och överlämnar plastbladen som används som visir. Foto: Mitt i och privat

Catharina samlar in OH-blad – blir visir i coronavården

Skyddsutrustning saknas för vårdpersonal som ska vårda coronapatienter. Därför åker Catharina Hansson på turné i länet för att fylla sin bil med overhead-blad som ska bli till visir för sjukhuspersonal.

  • Publicerad 15:26, 26 mar 2020

Skyddsutrustningen för vårdpersonal som ska vårda coronapatienter håller på att ta slut. Catarina Hansson från Stora Mossen ville göra något åt problemet.

På torsdagsmorgonen gjorde hon därför en efterlysning på sin Facebooksida:

”Åker runt i Stockholm och hämtar upp OH-blad som ska bli visir i sjukvården. Har ni några?”

Blir provisoriskt visir

– Ingen använder OH-blad längre. De ligger bara och värmer hyllorna på företag, skolor och institutioner. Men på sjukhusen gör de nu väldigt enkla provisoriska visir: de kör ett gummiband och ett OH-blad framför ansiktet.

Inlägget fick snabbt omkring 100 reaktioner, närmare 30 kommentarer och ännu fler delningar.

”Ska fylla bilen”

När Mitt i når henne vid 14-tiden har hon precis hämtat upp en bunt plastblad i Tullinge. Hon har tidigare besökt privatpersoner, skolor, företag och institutioner i Solna, Sundbyberg, City och är på väg till ”ett hemligt ställe” i Botkyrka.

– De har sagt att de har skitmycket OH-blad och att de ska fylla bilen. Jag har en ganska liten bil, en Toyota Aygo, så det är inte omöjligt.

Kör OH-bladen till Sankt Görans sjukhus

Sedan ska hon lämna över OH-bladen till sjukvården.

– Första laddningen ska till Sankt Görans. Kan de inte ta emot allt där får jag väl åka vidare.

Sankt Görans sjukhus.

Hon har inte hunnit åka till alla ställen som hon blev tipsad om. Kanske blir de en ny turné i morgon.

– Jag ska gå igenom alla delningar och se vilka jag har missat. Kan inte jag finns det säkert någon annan som kan hjälpa till.