”Portal”. I korsningen mellan Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna planeras det nya konstverket. ”Tanken är att det ska bli som en portal till och från Vårberg”, säger Roger Mogert (S). Foto: Sara Ringström

Cash från Hagastaden ska bli konst i Vårberg

Utvecklingen av Hagastaden gav Stockholm stad 16 miljoner kronor extra. Nu ska staden arrangera en stor konsttävling, som ska resultera i ett konstverk i Vårberg.

  • Publicerad 11:30, 19 jun 2017

– Det blir den största satsningen som Stockholm stad gör på offentlig konst som jag kan minnas, säger Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd.

16 miljoner kronor, som staden har fått loss i utvecklingen av Hagastaden, innerstadsdelen som byggs mellan Vasastaden och Solna. Nu ska de pengarna gå till ett offentligt konstverk i Vårberg. Planen är en konsttävling, där etablerade konstnärer ska få ge förslag på hur de skulle vilja utsmycka korsningen mellan Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna.

Bildspecial: Första titten på framtidens Skärholmen

– I och med Fokus Skärholmen vill vi också tillföra andra värden till stadsdelen. Kultur och konst ska också följa med, säger Roger Mogert.

Kommer Vårbergsborna få tycka till på något sätt om konsten?

– Exakt hur processen ska gå till är inte klart än. Vi kommer ha en utställningsfas, men en jury kommer avgöra vinnaren. Vi ser på Vårberg som alla andra delar av staden och då ska offentlig konst bedömas på kvalité.

"Ketchupeffekten" – nu vill alla bygga nya Skärholmen

Redan till hösten kommer ett tillfälligt verk av skulptören Beth Laurin sättas upp på platsen och planen är att de fem finalisternas förslag ska ställas ut i Vårberg till påsken 2018.

– Vi räknar med att kunna presentera det vinnande förslaget om ett år, säger Roger Mogert.