Carro Sinisalo och Lena Ölander fixar festival i Sätradalsparken. Foto: Märta Lefvert

Carro och Lena fixar festival för Orten

I år växer Sätradagen till en festdag för alla förorter – och byter namn till Tillsammans för Orten. Det är dags för förorterna att gå samman mot våldet, tycker Lena Ölander och Carro Sinisalo.

  • Publicerad 15:31, 23 maj 2018

Solen gassar och maskrosorna lyser i kapp med gröngräset i Sätradalsparken. Det är vardagseftermiddag och ganska folktomt, men den 9 juni blir det desto mera folkliv här. Då är det festival i parken, för nionde året i rad.

Men i år byter festivalen namn, från Sätradagen till Tillsammans för Orten. Lena Ölander, som har arrangerat festivalen i alla år, ville vidga perspektivet.

– Dagen handlar inte bara om Sätra utan om alla förorter. Vi har fått med oss både föreningar, politiker och privatpersoner från hela Järva, Botkyrka, Huddinge, Hässelby, Lidingö och Orminge, till exempel. Det är dags att jobba tillsammans mot våldet , säger hon.

Tätt samarbete

När Mitt i träffar Lena Ölander har hon Carro Sinisalo vid sin sida. Hon startade organisationen Fuck våldet sedan hennes 15-årige son skjutis ihjäl i Akalla 2016 och hennes 20-årige son blivit rullstolsburen av sina skottskador. Nu har hon inlett ett tätt samarbete med Lena Ölander och hennes förening Trygga Sätra.

– Lena brinner för samma sak som jag – för att fler vuxna ska bry sig om ungdomarna. Och precis som hon tror jag att vi måste gå ihop. Jag är från Akalla och jobbar nu här i Sätra. Varför inte? säger hon.

Carro Sinisalo och Lena Ölander håller tummarna för solsken på festivaldagen.   

När hon och Lena Ölander började spåna idéer om ett samarbete hörde många av sig och ville vara med. Så växte Tillsammans för Orten fram, ett initiativ som inte tar slut när den 9 juni är över.

– Tanken är att festivalen ska återkomma år från år, men flytta på sig. Nästa år kanske den blir i Akalla! säger Lena Ölander.

Anhöriga till dödade hedras

Alexandra Pascalidou är festivalkonferencier i Sätradalsparken. Det blir en dag med mycket allvar, eftersom vikten av att gå samman mot våldet är temat. Mitt på dagen ska alla närstående till dödade ungdomar hedras.

– Mammor, pappor, systrar, bröder – det finns många som är lämnade kvar. Vi kommer att hedra dem, men på vilket sätt vill vi inte säga i förväg, berättar Lena Ölander.

Både hon och Carro Sinisalo betonar att det som vanligt ska hända mycket roligt också. Det blir bland annat levande musik, ett stort loppis, tivoli och en hoppborg för de små.

– Vi kommer att prata mycket om kampen mot våld men tanken är också att ha en riktigt trevlig dag tillsammans, säger Carro Sinisalo.

Det återstår måleriarbete och städning, men snart är Trygga Sätras nya lokaler klara. ”Det kommer att bli jättefint men det har varit ett hårt jobb att ordna allt”, säger Lena Ölander (t h) som fått mycket hjälp av Carro Sinisalo.  

Vi går upp till Sätra centrum och passar på att titta in i Trygga Sätras nya samlingslokaler. Där håller en elektriker på att installera elen och en del måleriarbete återstår. Målet är att lokalerna ska vara klar för invigning den 9 juni. Både Lena Ölander och Carro Sinisalo har jobbat hårt med det, ihop med ungdomar från området.

– När jag såg hur Lena slet ville jag hjälpa till. Jag har både målat och slipat härinne. Till slut drömde jag om målarfärg när jag sov, säger Carro Sinisalo och skrattar.

Nu är det stökigt, men den 9 juni är Trygga Sätras nya lokaler förhoppningsvis klara. ”Vi valde den blå färgen så att man ska få en lätt känsla när man kommer hit”, säger Lena  Ölander om färgen på väggarna i korridoren.   Foto: Karolina Andersson

Loggan till Tillsammans för Orten.     Illustration: Tillsammans för Orten

 

 

Fakta

Många bakom festivalen den 9 juni

Aktuellt: Festivalen Tillsammans för Orten.

Tid: 9 juni kl 12–20.30.

Plats: Sätradalsparken.

Mer info: På Facebooksidan Tillsammans för Orten. Den uppdateras efter hand.

Arrangörer: Föreningen Trygga Sätra, organisationen Fuck våldet och en rad andra samarbetspartners (som föreningar, politiker och privatpersoner) i bl a Järva, Hässelby, Botkyrka, Huddinge, Sollentuna, Orminge, Huddinge och Lidingö.

Sponsorer: Bl a Sätra centrum. Fler sökes.

Visa merVisa mindre

Fakta

"Orten är en grundpelare i samhället"

”Vi står för mångfald. Vi vill att alla ska känna sig trygga och välkomna i orten. Orten är en mötesplats och en grundpelare i samhället. Med musik och föredrag så tror och hoppas vi på att vi gör orten till ett hem för alla.”

Tillsammans för Orten (hämtat från webbsidan)

Källa: Tillsammans för Orten