46-åriga Caroline Lindstedt från Ekebyhov har en funktionsnedsättning som gör att hon inte kan få ett lönebaserat arbete. Därför är hon med i LSS, där Ekerö kommun ska erbjuda någon form av sysselsättning. Förutom LSS-stöd får Caroline sjukvårds- och bostadstillägg. Kommunen kunde inte hitta något lämpligt arbete i Ekerö, och därför blev det Coop i Bromma blocks.

Där har Caroline haft sin sysselsättning sedan 2016, och tagit sig dit och hem med buss. Fram till sommaren 2021 betalade kommunen för hennes SL-kort, som ligger på 650 kronor i månaden.

– Jag tycker det fungerar bra med bussen, jag kan sitta och läsa eller lyssna på musik tills jag är framme vid Brommaplan där jag byter buss till jobbet, säger Caroline Lindstedt.

Tyst från kommunen

Men i somras drogs SL-kortet plötsligt in. Sedan dess har Caroline fått betala det själv, och enligt Carolines mamma Monica Burman Lindstedt ska de inte ha fått någon förklaring till varför. Hon berättar att de vid upprepade tillfällen sökt kommunen för att få svar, men utan framgång.

– Jag blev väldigt ledsen och förvånad när jag fick beskedet. Mamma och pappa trodde att jag ljög, de förstod ingenting. Det har gått drygt ett halvår nu och jag har varit ledsen sedan dess. Det måste bli en förändring, säger Caroline Lindstedt.

Nu får Caroline stöd från sina föräldrar ekonomiskt, och i kontakten med kommunen för att få dem att återigen betala SL-kortet.

Birgitta Ljungström, verksamhetschef för LSS i Ekerö kommun, vill inte svara på Mitt i:s frågor på telefon utan svarar via mejl. Hon vill inte kommentera Carolines ärende, och skriver att kommunen inte ansvarar för att ersätta kommuninvånare för resor till och från arbetsplatsen, men att man har rätt att söka ekonomiskt bistånd.

Kommer överklaga

I mejl som Mitt i tagit del av skriver kommunen till Caroline att det inte finns något officiellt beslut i frågan och att det därför inte kan överklagas. Men de uppmanar Caroline att skicka en ansökan om att få pengar till SL-kortet, trots att det "mest troligt" landar i ett avslag.

– Vi kommer inte att ge upp. Vi ska lämna in en ansökan om busskort och blir det avslaget kommer vi att överklaga, säger Monica Burman Lindstedt.