Hemma igen. Caroline Lindau Foto: Lydia Farran-Lee

Caroline åkte från Täby till Kos för att hjälpa flyktingar

Carloine Lindau jobbar till vardags som intensivstödjare på missbruksenheten på Täby kommun. Nu har hon nyligen kommit hem från en vecka på Kos. "Man hittar en glädje mitt i eländet", säger hon.

  • Publicerad 17:21, 3 dec 2015

Caroline Lindau åkte tillsammans med sex andra personer och 30 kollin med 500 kilo kläder till Kos för att hjälpa de människor som flyr över Medelhavet.

– Det går nästan inte att föreställa sig hur mycket folk det var, köerna till matutdelningen var flera kilometer långa. Folk sov på gatorna och i tält. När man läser om flyktingkrisen är det så mycket misär som skildras och ja, det är fruktansvärt, men det finns mycket glädje också, i bland står man och pratar och skämtar precis som vanligt.

Lyckan att komma fram

Caroline Lindau beskriver framför allt ögonblicket då båtarna anländer till stranden som en glädjestund. Hon visar en film på sin telefon när en liten gummibåt med nio män i anländer till stranden i gryningen.

– På natten ser man varken havet eller stranden och folk är så tacksamma att bara komma fram, säger hon.

– Jag fick kontakt med en volontärorganisation genom en mamma från min sons bandylag, hon skulle åka och jag tänkte bara: fasen jag hakar på.

Särskilt stort intryck gjorde två killar från Pakistan på Caroline.

– Efter matutdelningen var det skräp över hela stranden, så jag och Therese som jag åkte dit med, tog tag i några soptunnor och började plocka. Då kom två killar och började hjälpa till. Vi började prata och sen följdes vi åt under de dagarna vi var där.

– En av dem ville till Sverige, för han hade en bekant här. Jag sa att om de klarade sig fram skulle vi dricka te när de kom hit.