Hoppfull. Carl Kangas (S), hoppas att de får tillräckligt med röster i höst att det ska räcka till ett maktskifte i Värmdö. Foto: Pekka Pääkkö

Carl Kangas (S) är trött på att sitta i opposition

Kan man påverka lokalpolitiken om man sitter i opposition? I Värmdö är svaret ja. Carl Kangas mål är att ta över rollen som KSO efter nästa val.

  • Publicerad 16:56, 21 mar 2022

Carl Kangas, (S), har suttit som oppositionsråd i Värmdö sedan 2019 och han har ett tydligt mål: Att blir kommunstyrelsens ordförande, KSO, efter valet i höst.  

– Moderaterna har haft 15 år på sig att utveckla Värmdö och jag anser att de har misslyckats, med så väl skolan som äldrevården, att leverera bostäder och bra infrastruktur. Det har genomförts två folkomröstningar om skolan på sju år och det visar på ett tydligt missnöje med dagens kommunledning. Nu har de dessutom tappat majoritet i fullmäktige, säger han.

Två saker som S har fått igenom nyligen, på grund av det ändrade politiska läget i kommunen, är minskade barngrupper i förskolan och att Hemmesta centrum ska finnas med på listan över prioriterade detaljplaner.

– När vi är ute och träffar kommuninvånare möter vi många som önskar ett maktskifte i Värmdö. Vi upplever ett starkt stöd för förändring i kommunen.

Vad är din roll som oppositionspolitiker?

– Att presentera ett alternativ till den politik som bedrivs idag. Det är mitt och partiets viktigaste uppdrag, och att granska och opponera mot det som majoriteten föreslår.

Hur tycker du att ni har lyckats?

– En sak jag är nöjd med är att vi varit delaktiga i att stoppa nedläggningen av Munkmoraskolan och ö-skolornas högstadium. Genom att lägga politiska förslag och driva kampanj.

Vad är det som lockar med politiken?

– Det som driver mig är viljan att ge alla barn möjligheten att nå sin fulla potential i livet. Det är skälet till att jag en gång gav mig in i politiken. Jag gör det också för att hamna i en annan position, som styrande i kommunen. Jag tycker att det är spännande att vara med och förverkliga idéer, samarbeta och utveckla Värmdö till det bättre.

Om du får rollen som KSO, hur är du som ledare?

– Jag skulle säga öppen och samarbetsinriktad, med ett lyssnande ledarskap. Jag tycker att dagens blockpolitik är fördummande, stundtals trist. Jag skulle låta bra idéer genomföras, även om de råkar komma från oppositionen. Det är en reflektion jag fått under åren, att man kan jobba och se på saker på ett annat sätt.

Hur ser ditt Drömvärmdö ut?

– En kommun som gjort sig känd för attraktiva skolor med ledande resultat och som går i bräschen när det gäller att klara en omställning till ett hållbart samhälle, på ett sätt som genererar jobb på hemmaplan. Så att färre behöver pendla in till stan för att arbeta.

Deshira redo att styra Värmdö en period till

Hoppfull. Carl Kangas (S), siktar på att bli ny KSO i Värmdö. Foto: Pekka Pääkkö

Carl Kangas

Ålder: 41.

Bor: Kolvik i Hemmesta.

Familj: Sambo och två barn, tre och sex år gamla.

Inkomst: 77 000 kr i månaden.

Bakgrund: Ekonom, sakkunnig hos UD, tjänsteman i riksdagen och delägare i ett konsultbolag.

Gör mig lycklig: Utveckling, och att se människor lyckas.

Gör mig rasande: Orättvisor och maktfullkomlighet.

Ledig tid: Hjälper till som ledare inom Värmdö hockey, där ena sonen spelar. På sommaren blir det utflykter med båten i Värmdös vackra skärgård.

Viktigast nästa mandatperiod: Höja kvaliteten i skolan och äldreomsorgen, förbättra infrastrukuren och ta tag i de miljöproblem som finns lokalt.

Visa merVisa mindre

Stolt över under mandatperioden

"Att ha arbetat ihop med föräldrar och andra engagerade för att stoppa nedläggningen av Munkmoraskolan och högstadiet ute på öarna. Det är jag stolt över.

Där hade vårt parti en viktig roll genom att driva liknande argument som föräldrarna hade, i den politiska debatten."