Carl Kangas, (S), har suttit som oppositionsråd i Värmdö sedan 2019 och han har ett tydligt mål: Att blir kommunstyrelsens ordförande, KSO, efter valet i höst.  

– Moderaterna har haft 15 år på sig att utveckla Värmdö och jag anser att de har misslyckats, med så väl skolan som äldrevården, att leverera bostäder och bra infrastruktur. Det har genomförts två folkomröstningar om skolan på sju år och det visar på ett tydligt missnöje med dagens kommunledning. Nu har de dessutom tappat majoritet i fullmäktige, säger han.

Två saker som S har fått igenom nyligen, på grund av det ändrade politiska läget i kommunen, är minskade barngrupper i förskolan och att Hemmesta centrum ska finnas med på listan över prioriterade detaljplaner.

– När vi är ute och träffar kommuninvånare möter vi många som önskar ett maktskifte i Värmdö. Vi upplever ett starkt stöd för förändring i kommunen.

Vad är din roll som oppositionspolitiker?

– Att presentera ett alternativ till den politik som bedrivs idag. Det är mitt och partiets viktigaste uppdrag, och att granska och opponera mot det som majoriteten föreslår.

Hur tycker du att ni har lyckats?

– En sak jag är nöjd med är att vi varit delaktiga i att stoppa nedläggningen av Munkmoraskolan och ö-skolornas högstadium. Genom att lägga politiska förslag och driva kampanj.

Vad är det som lockar med politiken?

– Det som driver mig är viljan att ge alla barn möjligheten att nå sin fulla potential i livet. Det är skälet till att jag en gång gav mig in i politiken. Jag gör det också för att hamna i en annan position, som styrande i kommunen. Jag tycker att det är spännande att vara med och förverkliga idéer, samarbeta och utveckla Värmdö till det bättre.

Om du får rollen som KSO, hur är du som ledare?

– Jag skulle säga öppen och samarbetsinriktad, med ett lyssnande ledarskap. Jag tycker att dagens blockpolitik är fördummande, stundtals trist. Jag skulle låta bra idéer genomföras, även om de råkar komma från oppositionen. Det är en reflektion jag fått under åren, att man kan jobba och se på saker på ett annat sätt.

Hur ser ditt Drömvärmdö ut?

– En kommun som gjort sig känd för attraktiva skolor med ledande resultat och som går i bräschen när det gäller att klara en omställning till ett hållbart samhälle, på ett sätt som genererar jobb på hemmaplan. Så att färre behöver pendla in till stan för att arbeta.

https://www.mitti.se/nyheter/deshira-redo-att-styra-varmdo-en-period-till/repvbh!xAvcnUOxmysxmWF0r4Ygw/