Nära isen. Carina Sunding och hennes familj bor på Strandvägen, med Edsviken inpå husknuten. Foto: Stefan Källstigen

Carina vill inspirera fler att byta jobb

Carina Sunding från Edsviken har arbetat med personlig utveckling i över 20 år. Nu är hon aktuell med en bok som ger läsaren nycklar för att komma loss och börja skapa det liv hen drömmer om och längtar efter.

  • Publicerad 07:20, 22 jan 2022

Jag vill få läsarna att se sig själva med nya ögon.

– Jag vill få läsarna att se sig själva med nya ögon. Jag vill stötta dem i att skapa förändringarna de längtar efter, vare sig det är att karriärväxla eller leva ett friare liv med full kraft, säger Carina.

I sitt arbete med det kvinnliga nätverket 4good har hon genom åren mött tusentals kvinnor som har suttit fast i både jobb och en livsstil de inte vet hur de ska komma vidare ifrån. Och Carina har själv varit där.

– När jag skulle tillbaka till jobbet efter min andra mammaledighet kände jag att jag längtade efter något annat, att det måste finnas något mer.

I samma veva stötte hon ihop med en gammal kompis, som kände precis likadant. De bestämde att ses och prata mer, och ett par dagar senare satt de och två kvinnor till vid ett köksbord och diskuterade sin längtan efter ”något annat” och tankar på att göra något mer meningsfullt.

– När vi skulle boka in en ny träff skrev vi in ”4good” i kalendern, det blev startskottet på vårt nätverk, säger Carina.

"Ville göra mer på djupet"

Snart 20 år har gått sedan dess och 4good har växt till en stor samlande kraft.

– Vi har hela tiden jobbat i partnerskap, samlat ihop folk och tillsammans kunnat känna igen oss i varandras svagheter och inspireras av varandra när vi har vågat saker.

Carina hade skapat ”drömjobblivet”, men det hade krävt hårt slit och för ett par år sedan började hon känna att det ”skavde” igen.

– Jag kände att jag ville göra mer på djupet med människor, säger Carina och spanar ut genom vardagsrumsfönstret, med utsikt över Edsviken

Det är en solig och krispig vinterdag och en hel del skridskoåkare tar sig runt på isbanan.

– Jag har inte åkte en enda gång ännu i vinter. Det måste jag se till att göra snart, det är underbart!

Skapade kurs och skrev bok

4good driver en bokklubb och Carina träffade förlaget de samarbetar med och berättade om en bokidé.

– Jag fick ett kontrakt, fast boken då bara var på ett yvigt idéstadie. Jag hade kunnat skriva på en gång, men jag ville fylla på med mer inspiration och ge mig ut på ett utforskande äventyr och upptäcka nya sätt att tänka och göra så jag anmälde mig till kurser, googlade och läste.

En av kurserna lärde ut hur man bygger en digital kurs inom sin egen expertis. Kort därefter skapade Carina en kurs om hur man tar första steget mot ett annat jobbliv – som Carina hade sett att många kvinnor hade ett behov av.

– 200 tjejer sajnade upp för kursen, som inte ens fanns då. Kursen hette ”Make it happen” och jag skrev boken samtidigt – med input från 200 tjejer. Det blev jättelyckat!

Sedan dess har Carina haft kursen ytterligare flera gånger, och intresset är enormt berättar hon.

Den digitala kursverksamheten är i dag Carinas ”hela nya business” och den 4 januari kom även boken som beskriver ”Make it happen-metodens” tio steg, med inspiration, övningar och verktyg.

Men funkar det med sådana metoder? Måste man inte ha en stark egen drivkraft från början för att lyckas förändra sitt liv?

– Det börjar med något slags vilja, en längtan efter något annat, men sedan finns det absolut tankesätt som kan underlätta. Till exempel att undvika att se hinder, att börja med små babysteps, och att ta sig tid att fundera. Vi funderar sällan. Vi är rädda för vad som kan dyka upp, och det kan bli jobbigt att ta hand om det, säger Carina.

Några dagar efter intervjun har Carinas Instagramkonto uppdaterats. Jodå. Visst har hon varit ute på Edsviken och skrinnat, precis som hon föresatt sig.

Besteg Kilimanjaro

Namn: Carina Sunding.

Ålder: 55 år.

Bor: Edsviken.

Familj: Man och fyra "typ vuxna" barn.

Yrke: Entreprenör och inspiratör.

Podd: Har Sunshinepodden som är en bred hälsopodd om personlig utveckling.

Instagram: @carinasunding

Intressen: ”Personlig utveckling, träna, läsa, lära mig nya saker. Och att vandra – jag är stolt över att ha varit på Kilimanjaro.”

Visa merVisa mindre

Carina tipsar

Tre viktiga tips från Carina, i kortversion:

1 – Ge dig själv tid att fundera. Väck nyfikenheten. Vad skulle du vilja lära dig?

2 – Dröm större. Ge dig tillåtelse att tänka på vad du vill jobba med och hur livet skulle vara om det inte fanns några hinder. Det handlar inte om att allt ska gå i uppfyllelse utan om att få ledtrådar – vad tycker jag är kul?

3 – Ta små steg – jag kallar dem babysteps – mot det du längtar efter. Planera inte. Vänta inte på att stjärnorna står rätt. Testa bara, även om du inte har tänkt färdigt.

Hela Make it happen-metoden består av tio steg:

1 – Kalibrera din kompass.

2 – Dröm större.

3 – Skapa visionen om dit drömliv.

4 – Riv dina hinder.

5 – Äg dina superkrafter.

6 – Träna ditt mindset.

7 – Hitta framåtkraften – få det att hända.

8 – Energidesigna ditt liv.

9 – Konsten att inte ge upp.

10 – Din ostoppbara masterplan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09