Carina Carlson fick den första dosen av vaccinet i april i år och den andra dosen 22 juni. Bara en vecka efter andra dosen kändes benet konstigt.

– Jag har ingen känsel i benet sedan tidigare och tänkte att det var en nervsmärta.  

Stor och farlig propp

På sjukhuset konstaterades att det var en stor propp som gick långt in i en ven upp i ljumsken.

– Min kropp fick en stressreaktion och jag fick samtidigt bältros när jag låg inlagd för blodproppen.

Läkarna vågade inte spränga proppen med risk för att den skulle förstöra vitala delar i kroppen. Nu går hon med värken hemma och behöver ta blodförtunnande i ytterligare sex månader.

– Jag kan inte äta vilka värktabletter som helst på grund av andra fysiska besvär. Jag är matt och orkar ingenting.

Ska ha följt riktlinjerna

Trollbäckens vårdcentral svarade henne att de följer de nationella och regionala riktlinjerna som finns. Det var först den 23 juni, efter att Carina fått sitt vaccin, som vårdcentralen fick informationen om att de inte skulle ge Astra Zenecas vaccin till personer som tidigare drabbats av blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar, en ovanlig och allvarligare variant.

– Sedan dess har vi följt det. Men om patienten tidigare haft en vanlig blodpropp är det inte en orsak till att handla annorlunda. För enstaka personer kan en enskild bedömning göras av läkare, säger Anna Borg, läkare Trollbäckens vårdcentral.

Vaccinet trolig orsak

Nu har Karolinska universitetssjukhus konstaterat att proppen troligen har orsakats av covid-vaccinationen.

Läkemedelsverket intygar att det inte finns en generell avrådan, kontraindikation, för personer som tidigare haft någon form av vanlig blodpropp.

– Det har inte identifierats som en tydlig riskfaktor för att drabbas av den mycket ovanliga men allvarliga biverkningen med blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar, säger Veronica Arthurson, enhetschef läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Carina Carlson menar att hon berättade om sina tidigare blodproppar inför vaccinationen. Enligt henne frågade vårdcentralen inte om vilken sorts blodproppar hon haft tidigare och hon vet inte det själv.

– Det är svårt som patient att ha koll på allt.

Rimligt med diskussion

Läkemedelverkets Veronica Arthurson tycker att det oavsett riktlinjer är rimligt med en diskussion med patienten.

– Om man känner oro tycker jag ändå att man bör kunna få ha en diskussion med sin läkare eller vaccinatör, säger hon.

Det är Läkemedelsverket som håller koll på biverkningar av vaccin.

– De måste rapporteras in till Läkemedelsverket som samlar in all data, analyserar dem och ändrar rekommendationerna vid behov, säger Anna Borg.