Författaren Cannie Möller ger ut spänningsromanen Lifterskan. Foto: Klara B Orreteg

Cannie Möller blir överraskad av sina egna romaner

Järfällabon och författaren Cannie Möller skapar inte sina karaktärer. Hon lär känna dem medan hon skriver och blir ofta förvånad över hur de beter sig. Nu är hon aktuell med sin första spänningsroman för vuxna, där Rebecka har huvudrollen. – Ibland får jag säga till henne att ’det här går inte’.

  • Publicerad 07:52, 23 sep 2018

Tomatplantorna tyngs ner av tunga klasar av tomater i trädgården hos författaren Cannie Möller bakom Järfälla Kyrka. Här har hon bott sedan 1972, först i form av ett kollektiv, men mest med sin familj.

Att bo i kollektiv är ett bra sätt att studera relationer och personer. Hur människor reagerar och beter sig.

Att bo med andra är bra. Man konfronteras med sina egna småttigheter, säger hon.

Det där att studera relationer och personer är en viktig del av författarskapet. Cannie möller har gett ut böcker sedan tidigt 80-tal och känner alla sina karaktärer. Men det är inte hon som bestämmer hur de ska vara, det gör de själva.

– Jag kan ofta bli förvånad över hur de beter sig, berättar hon.

Eget liv

Dialogen med karaktärerna finns där hela tiden. Just nu pratar hon mycket med Rebecka. Huvudkaraktären i den nyligen släppta spänningsromanen Lifterskan.

– Hur ska jag beskriva henne. Hon är nära mig, nästan som en syster. Men mer knäpp än jag.

Cannie funderar. Och fortsätter.

– Ibland får jag säga till henne att det ‘här går inte’. Men jag har gett henne en fantastisk man. Eller det tyckte jag i alla fall till jag upptäckte att han tvångsmedicinerade henne. Hon har tvångsföreställningar och får psykoser så han säger till henne varje kväll att medicinen ligger på nattduksbordet. Vartefter blev jag lite misstänksam och undrade över hur mycket han egentligen ger henne. Det blev lite Hitchcock…en läkarman ska väl kanske inte  fixa medicin till sin fru sådär.

Skriver för hand

Karaktärerna lär hon känna under hela processen. Men allra mest tar de form i början, då hon för hand låter tankarna och orden flöda över sidorna i kollegieblocket.

Medan hon skriver ser hon allt framför sig. Gör hon inte det, blir det inte bra.

– Det blir som en film som spelas upp i huvudet.

Så har det alltid varit. Att hon ser saker framför sig som andra inte ser.

När hon var liten fick hon höra att hon måste skilja på det som är sant och det som är påhittat. Det gjorde henne rädd. För motsatsen till sant är ju falskt, och att man absolut inte fick ljuga visste hon ju.

Idag är hon trygg med sina världar och även om hon ofta fångar frön från verkligheten är det i de där världarna som fröna sen utvecklas till historierna, som fyller boksidorna.

 

Fakta

Cannie Möller

Första bok: Kriget om Källan

Utmärkelser: Litteraturfrämjandets debutantstipendium 1983, Nils-holgerssonplaketten 2007 samt nominerad till Augustpriset för boken Balladen om Sandra Ess

Lifterskan: Utkom på Hoi förlag i augusti 2018.

Gör nu: Sitter med redigering av bok nummer två om Rebecka. Det kommer antagligen bli ännu fler.

Visa merVisa mindre