Leveranserna av cellgifter har försenats. Foto: Mostphotos

Cancerpatienter får vänta på cellgifter – leveranserna sena

Patienter som kommer till hematologen på Karolinska i Huddinge för cellgiftsbehandling får vänta i timmar. Leveranserna är försenade. Och det är inte första gången det inträffar.

  • Publicerad 15:38, 10 jan 2020

Cancerpatienter som kommer in till hematologen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för cellgiftsbehandling kan få vänta i timmar på att få sin dos. Cytostatikan har inte levererats.

”Man kommer dit på sin bokade tid och får vänta innan medicinen anländer. Sist var vi tio patienter som väntade” uppger en patient till Mitt i.

Det skapar också problem för personalen, betonar han, som får sin planering ruckad.

Inte kommit ikapp

Anledningen är att den leverantör som Region Stockholm anlitar, Apoex, inte hinner få fram cytostatikan i tid. Varje dos är skräddarsydd för patienten och har hållbarhet från någon dag upp till en vecka.

Magnus Thyberg, avdelningschef för strategiska vårdgivarfrågor i Region Stockholm, säger att det varit problem med leveranserna sedan slutet av förra veckan.

– Leverantören har haft tekniska problem. Dessutom har det varit helg och fyradagarsvecka, och man har helt enkelt inte kommit ikapp. Och nu är det full fart på sjukhusen med ett högre antal beställningar, säger han.

Krävande arbete

Han förklarar att doserna tillreds manuellt och att det krävs koncentration, noggrannhet och expertis för att utföra det.

– Men det är naturligtvis inte bra att patienterna får vänta i flera timmar på att få sin behandling. Och det är påfrestande för vårdpersonalen som får sitt arbete förskjutet, säger han.

Samma problem förra året

Apoex har avböjt att kommentera förseningarna och hänvisar till Region Stockholm. Apoex vann upphandlingen om medicinleveranser till regionen och tog över uppgiften i september 2018.

Det är inte första gången som företaget inte klarar att leverera cellgifter i tid. Vid bra precis samma tid förra året uppstod liknande problem. Då var det sjukdom som orsakade förseningarna.

Har ni fortsatt förtroende för Apoex?

– Ja, det skulle jag säga. Det är otroligt viktigt att det blandas rätt, och att patienterna kan känna sig fullt trygga med den medicin de får. Men Apoex behöver jobba med stabiliteten i produktionen, säger Magnus Thyberg.