Caj Norlén har tagit bluegrassmusiken till Alby. Foto: Sacharias Källdén

Cajs låtar lockar miljontals lyssnare

Caj Norlén är inget känt namn – men hans musik lockar miljontals lyssnare världen över. Den 24-årige Älvsjökillen spelar in sina låtar i en studio i Alby.

  • Publicerad 06:40, 20 apr 2021

Det är
superkul
att nå så många.

Musikaliskt förknippas Alby oftast med rap. Men numera skapas också bluegrass här. Upphovsman är 24-årige Caj Norlén som har en hemmastudio i Alby.

På bara ett år har han släppt över 100 låtar på Spotify, mycket bluegrass men också annan musik. Hittills har det blivit cirka 42 miljoner strömningar.

– Det är superkul att nå så många. Spotify är en fantastisk plattform på det viset. Den ger även okända artister möjlighet att nå ut, säger Caj Norlén.

Hemma finns många instrument och ett rum är helt tillägnat musiken. Caj Norlén spelar ofta in alla instrument själv till sina låtar. ”Det autentiska är viktigt för mig”, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Gillar det akustiska

Som bluegrass-artist kallar han sig Caj Morgan. Och Caj Morgan gillar att leka med musiken – han varvar sin bluegrass med bland annat folk, pop och house. I studion finns både banjo, fiol, gitarr och piano.

– Det jag gillar med bluegrass är att den känns så autentisk. Allt spelas akustiskt. Det är stor skillnad mot dagens pop som är så överproducerad att den knappt gå att spela live och få den att låta bra, säger Caj Norlén.

Går på musikhögskolan

Projektet Caj Morgan driver han ensam. I andra musikprojekt (som Filip Nordin och Son&Dad) samarbetar han med andra musiker och skapar annan slags musik.

Frågan är hur han hinner. 24-åringen går tredje året på Kungliga Musikhögskolan, där han utbildar sig till musikproducent och musiklärare.

– Det är den första musikskola jag går. Det är ganska ovanligt, de flesta som går här har andra musikutbildningar bakom sig, berättar Caj Norlén.

Ändå har åratal av musicerande i ryggen. Han började spela gitarr hemma i pojkrummet i Älvsjö när han var 10 år och på gymnasiet tillkom fiolen. All fritid gick till musiken.

Caj Norlén bjuder på musik hemma i lägenheten. Foto: Sacharias Kallden

Ingen kändis

För ett par år sedan lämnade han Älvsjö för Alby och når nu alltså miljontals lyssnare med sina låtar. En orsak är Spotifys algoritmer, menar han. När lyssnare gillar ens låtar hamnar de på spellistor och chansen det ökar att de rekommenderas till andra, som också lyssnar och gillar.

Men känd är han inte, snarare en doldis. Det tar han med ro.

– Det är inte viktigt att bli känd för sakens skull. Men att bli känd kan göra det lättare att leva på musiken och av det skälet kan det vara viktigt ändå, säger han.

Caj Norlén är både musiker, låtskrivare och producent. Och så sjunger han sina låtar, förstås. Foto: Sacharias Källdén

Musiker, låtskrivare och producent

Ålder: 24 år.

Bor: I lägenhet i Alby. Växte upp i Älvsjö där han gick på Johan Skytteskolan.

Gör: Musiker, låtskrivare, producent. Går tredje året på Kungliga Musikhögskolan.

Aktuell: Har släppt över 100 låtar på Spotify det senaste året, som strömmats miljontals gånger. De flesta har han skrivit själv, några är covers. Han har producerat allt själv.

Musikprojekt: Caj Morgan (på egen hand), Filip Nordin och Son&Dad (ihop med kolleger).

Visa merVisa mindre