Musikaliskt förknippas Alby oftast med rap. Men numera skapas också bluegrass här. Upphovsman är 24-årige Caj Norlén som har en hemmastudio i Alby.

På bara ett år har han släppt över 100 låtar på Spotify, mycket bluegrass men också annan musik. Hittills har det blivit cirka 42 miljoner strömningar.

– Det är superkul att nå så många. Spotify är en fantastisk plattform på det viset. Den ger även okända artister möjlighet att nå ut, säger Caj Norlén.

Gillar det akustiska

Som bluegrass-artist kallar han sig Caj Morgan. Och Caj Morgan gillar att leka med musiken – han varvar sin bluegrass med bland annat folk, pop och house. I studion finns både banjo, fiol, gitarr och piano.

– Det jag gillar med bluegrass är att den känns så autentisk. Allt spelas akustiskt. Det är stor skillnad mot dagens pop som är så överproducerad att den knappt gå att spela live och få den att låta bra, säger Caj Norlén.

Går på musikhögskolan

Projektet Caj Morgan driver han ensam. I andra musikprojekt (som Filip Nordin och Son&Dad) samarbetar han med andra musiker och skapar annan slags musik.

Frågan är hur han hinner. 24-åringen går tredje året på Kungliga Musikhögskolan, där han utbildar sig till musikproducent och musiklärare.

– Det är den första musikskola jag går. Det är ganska ovanligt, de flesta som går här har andra musikutbildningar bakom sig, berättar Caj Norlén.

Ändå har åratal av musicerande i ryggen. Han började spela gitarr hemma i pojkrummet i Älvsjö när han var 10 år och på gymnasiet tillkom fiolen. All fritid gick till musiken.

Ingen kändis

För ett par år sedan lämnade han Älvsjö för Alby och når nu alltså miljontals lyssnare med sina låtar. En orsak är Spotifys algoritmer, menar han. När lyssnare gillar ens låtar hamnar de på spellistor och chansen det ökar att de rekommenderas till andra, som också lyssnar och gillar.

Men känd är han inte, snarare en doldis. Det tar han med ro.

– Det är inte viktigt att bli känd för sakens skull. Men att bli känd kan göra det lättare att leva på musiken och av det skälet kan det vara viktigt ändå, säger han.