Caféet totalförstört – mordbrand utreds

En fiskare som upptäckte branden i Lillsjöbadets café larmade brandkåren vid klockan 05.30 på torsdagsmorgonen. – Hela huset är totalförstört, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Upplands-Bro brandstation.

  • Publicerad 15:28, 11 maj 2018

En fiskare utan mobiltelefon tog sig ända till brandstationen på Kockbackavägen i Bro för att larma om att caféet vid Lillsjöbadet stod i lågor. När brandkåren kom till platsen möttes man av en fullt utvecklad brand.

– Två tredjedelar av byggnaden brann ner ungefär. Några väggar står kvar, men med alla vattenskador är allt förstört, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Upplands-Bro brandstation.

Polisen genomförde en teknisk undersökning på fredagsförmiddagen. Foto: Leon Hansén.

Det vindstilla vädret var gynnsamt för släckningsarbetet och man kunde förhindra att branden spred sig längs marken. Dessutom kom vattnet i Lillsjön till nytta. Under fredagen var kaféområdet avspärrat för polisens tekniska undersökning.

Svårt att utreda

– Det är ett svårt utredningsläge eftersom det brunnit så pass mycket, säger en av polisens tekniker på plats.

Polisen har heller inga vittnen som sett något på nära håll.

Kommunen kommenterar branden

Under fredagen började Upplands-Bro kommun att sätta upp egna avspärrningar och man varnar för rasrisk i den brandhärjade byggnaden. Uppemot tolv ungdomar skulle ha sommarjobbat på caféet och Johan Boström, chef för arbetsmarknadsenheten, försäkrar att ingen ungdom kommer att stå utan jobb.

– De som skulle ha jobbat där kommer att få andra arbetsuppgifter. Det finns en hel del utomhusjobb och hela kommunen ska byta ut sina datorskärmar till exempel, säger han till Upplands-Bro.se

Det finns redan nu planer på att bygga ett nytt café. Men detta måste i så fall göras från grunden.

– Vi kommer att sätta oss direkt på måndag och undersöka hur vi kan göra det bästa av situationen. Vi ska ha en fungerande verksamhet vid Lillsjön i sommar men just nu kan jag inte säga något om hur den lösningen kommer att se ut – bara att det blir, säger Hannah Rydstedt, Kultur- och fritidschef, till Upplands-Bro.se

Många badade vid brottsplatsen

Den misstänkta brottsplatsen stod i bjärt kontrast mot alla människor som njöt av den tidiga sommarhettan vid vattnet. Trots branden var badplatsen öppen för allmänheten under fredagen. Paret Linn Wenngren och Daniel Olsson från Kallhäll blev förvånade när de möttes av polisens avspärrningar vid parkeringen.

– Det är jättetråkigt att sådant här händer. Det här en av de bästa badplatserna i området, som dessutom är väldigt populär bland barnfamiljer. Jag hade sett framemot att spela minigolf, säger Linn Wenngren.

Paret Linn Wenngren och Daniel Olsson hade sett fram emot att spela minigolf, men banan var avspärrad. Foto: Leon Hansén.

Pojkvännen Daniel Olsson håller med.

– Caféet har funnits här sedan man var liten. Det var hit man åkte för att spela minigolf, säger han.

Många låg och solade vid Lillsjön samtidigt som polisen genomförde en teknisk undersökning vid caféet. Foto: Leon Hansén.

Uppdatering 16 maj

Polisen har ännu inga misstänkta för branden. Rubriceringen mordbrand kvarstår.

– Det är rör sig om en anlagd brand, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Det här är coronaläget i Upplands-Bro just nu

✔ Så många bekräftade fall ✔ Antalet som fått vaccin I Upplands-Bro har den senaste veckan 102 nya bekräftade fall av covid-19 konstaterats.fredag 9/4 11:36

BLÅLJUS: Stöld och inbrott

Ständigt dessa stölder ur containrar på byggarbetsplatser. Nu har det hänt igen.torsdag 8/4 14:45