För snart tre år sedan beslutade kultur- och fritidsnämnden i ett första steg om flytten. Men ärendet skickades tillbaka i nästa instans för att ta ett större grepp.

Nu är frågan uppe på agendan igen. På senaste kommunstyrelsemötet beslutade politikerna om pengar för att bygga om Forellskolans gamla kök så att det passar Café Bonza. Köket ligger i samma byggnad som Forellscenen.

Nästa steg är att också kommunfullmäktige ska säga sitt om det investeringsprogram där summan ingår.

Håller till i Kvarnhjulet

Viljan att flytta Café Bonza närmare centrum har funnits länge. Ungdomskafét, som riktar sig till personer över 16 år, håller i dag till i Kvarnhjulet.

– I dag är vi i en lokal med ett enda rum som samutnyttjas och behöver bokas lång tid i förväg. Genom flytten skulle vi bli mer flexibla inför ungdomarnas behov, säger Inger Lundin, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunen hoppas att fler unga Tyresöbor genom flytten ska hitta till kaféet.

– Det kommer att ligga centralt och vara lätt att ta sig dit. Vi kan också förändra och förbättra öppettiderna, säger Inger Lundin.

Vill skapa mötesplats för fler

Tanken är att skapa en mötesplats också för andra, den tid då Café Bonza inte har öppet. Förhoppningen är även att Forellscenen, där Tyresö filmförening driver Bio Forellen, ska kunna användas av fler.

Mötesplats för seniorer, för föreningslivet är några förslag som lyfts fram i den förstudie som har gjorts liksom föreläsningar, konferensrum för kommunanställda, funkiskafé och utbildningar.

Målet är att flytten av Café Bonza ska bli av 2023, enligt Inger Lundin.

Vad är nästa steg?

– Vi ska tillsammans med berörda föreningar som i dag huserar i lokalerna sätta oss ner och prata om vilka behov respektive förening har.

Förutom Tyresö filmförening håller Tyresö närradioförening i dag till i lokalerna.

Hur mycket renoveringen beräknas kosta har kommunen sekretessbelagt med hänvisning till upphandlingsparagrafen i offentlighet- och sekretesslagen.