C vill se mer pendelbåtar – S är mer tveksamma. Foto: Läsarbild Mostphotos

C vill se ännu fler båtlinjer från innerstan

Centern vill bygga ut pendelbåtnätet och satsa 250 miljoner kronor. Och båtarna skulle bland annat gå från Ropsten, Stora Essingen, Kungsholmstorg och Slussen.

  • Publicerad 14:29, 16 aug 2018

Det är Centerpartiet i landstinget som kommer med utspelet en knapp månad före valet. En kvarts miljard vill man satsa på åtta nya pendelbåtslinjer.

– I en vattenstad som Stockholm vore det dumt att inte nyttja vattenvägarna bättre än vad som görs idag, säger Gustav Hemming (C), Miljö- och regionplanelandstingsråd i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget skulle de nya linjerna bland annat gå mellan Ropsten-Täby, Fisksätra-Nybroplan, men även från Stora Essingen till Ulvsunda och Hägersten. Man vill också väcka liv i den korta linjen på Riddarfjärden mellan Söder och Kungsholmen.

Här är hela förslaget:

Linjekarta föreslagen pendelbåtslilnje. Bild: Centerpartiet

S vill satsa mer på t-bana

Talla Alkurdi (S) oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting säger att pendelbåtar kan vara en väldigt bra lösning för en vattenstad som Stockholm men pekar också på att det inte alltid har fungerat – som båten över Riddarfjärden som fick läggas ner på grund av för få resenärer.

– I slutändan kommer inte pendelbåtar att lösa trängseln i SL-trafiken, utan det viktigaste är att fortsätta bygga ut tunnelbanan, säger Talla Alkurdi.

Fakta

Så här skulle linjerna gå enligt förslaget

Norra Ulvsunda – Gamla stan

Täby – Ropsten

Norra Ulvsunda – Hägersten

Fisksätra – Nybroplan

Ålstäket – Slussen

Järfälla – Stockholm

Hammarby sjöstad – Nybroplan

Vaxholm – Stockholm

”Riddarfjärdslinjen 2.0” från Slussen till Kungsholmstorg

Källa: Centerpartiet i landstinget
Visa merVisa mindre