Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson och gruppledare. Foto: Pressbild/Mostphotos

C-förslag: Krav på munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer

Med anledning av de muterade virusvarianterna som nu sprids i världen kräver Centerpartiet kräver utökade regler om munskydd, som omfattar samtliga offentliga inomhusmiljöer. "Det finns en stor risk för en tredje våg i Sverige", säger Anders W Jonsson (C) i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 10:19, 27 jan 2021

På grund av att flera muterade varianter av coronaviruset nu sprider sig över världen och befaras ha en högre smittsamhet än tidigare varianter har Centerpartiet föreslagit att munskydd ska bäras när man rör sig i offentliga inomhusmiljöer generellt – alltså inte bara i kollektivtrafiken under rusningstid.

– Munskydd ger kanske ingen dramatisk effekt, men det kan minska smittspridningen och det saknar biverkningar, säger partiets sjukvårdspolitiske talesperson och gruppledare Anders W Jonsson till Expressen.

Lagen ger möjlighet

Gallerior, snabbköp, järnvägsstationer, tåg, barer, kaféer och restauranger ger Anders W Jonsson som exempel på ställen där det bör vara krav på munskydd.

– Den nya pandemilagen möjliggör att man kan begränsa antalet gäster och ställa krav på munskydd för gäster och serveringspersonal. Restriktioner som sannolikt har större effekt på smittspridningen än att stoppa alkoholserveringen klockan åtta på kvällen, säger han till Expressen.

Nu får biljettkontrollanterna ha munskydd

Tegnell tveksam

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det i nuläget inte finns skäl till att utöka rekommendationen om munskydd.

– Inte direkt och inte spontant. Det är hela tiden en diskussion om var, när och hur vi kan se att munskydd möjligen kan tillföra någonting. Det följer vi kontinuerligt, oberoende de här varianterna. Det finns ingenting vi vet om varianterna i dag som säger att munskydd skulle vara mer effektivt på just den än på det virus vi känner i dag, säger Anders Tegnell till Expressen.

Munskydd i t-banan delar stockholmarna: ”Det är onödigt”