Feltänk. Betalstationernas placering slår hårt mot Lidingöbor som bara ska till Ropsten. Foto: Johanna Berglund/Sacharias Källdén

C - "Ändra trängselskatten i Ropsten"

Trängselskatten i Ropsten slår orättvist mot Lidingö. Det tycker tre riksdagsledamöter från C som vill att den justeras.

  • Publicerad 15:08, 5 okt 2020

Bilister från Lidingö som åker över bron till Ropsten för att hämta eller lämna vid bussar och tunnelbanan måste betala trängselskatt både på resan fram och tillbaka.

Detta trots att bilisten bara skaöver bron och därför inte bidrar till bilträngseln i innerstan. Det är en oönskad konsekvens av trängselskatten och måste ändras tycker riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren, Alireza Akhondi och Per Lodenius som har lämnat in en motion riksdagen om detta.

"Orimligt"

Ett sätt kunde vara att skatten slopas om resan till och från Lidingö sker under en begränsad tidsperiod, enligt motionen.

Centerpartiets gruppledare på Lidingö Patrik Buddgård välkomnar förslaget och menar att det underlättar för Lidingöbor att åka kollektivt till stan i stället för att ta bilen.

– Det är orimligt att man får betala dubbel trängselskatt för att hämta och lämna i Ropsten, säger han.

Billigare att ta bilen

Frågan har varit uppe tidigare när den riksdagsledamoten Ida Drougge (M), motionerade om förändrade regler i Ropsten. Den motionen betonade även infartsparkering.

Reglerna för trängselskatt "gör det dyrare att parkera och ta tunnelbanan än vad det är att ta bilen hela vägen in till stan", skriver hon i sin motion från 2019.