Bytte livsstil helt – nu delar han drömgården med filmteam

Robert Sylwander bor på Herrhaga gård, som hans familj ägt i 100 år. Gårdens historia skulle kunna bli en thriller, ungefär lika spännande som den nya Hamiltonserien. Den spelas förresten in just nu. Var? På Herrhaga gård, så klart.

  • Publicerad 05:00, 1 aug 2019

– Där ligger hon. Hon ska bli överfallen snart, säger Robert Sylwander.

Den han syftar på är en känd svensk skådespelare som spelar Hamiltons mamma, ligger tillbakalutad i en solstol – och ”överfallet” är förstår bara på låtsas.

Platsen är Herrhaga gård, en mil norr om Åkersberga – och det är inte Roberts första filminspelning.

– Jag har gjort det sen sex – sju år tillbaks. Det började med att en ”location finder” hörde av sig, för ”Rosor, kyssar, döden” av Maria Lang. Då hittade de 50-talsmiljöer runtom i huset, så det blev spikat på två – tre dagar, säger han.

För Hamilton är det sista dagen – och fullt ös.

Om det blir förseningar jobbar teamen ikapp det på kvällarna, säger Robert Sylwander. De har aldrig behövt lägga till en extradag. Foto: Stefan Källstigen

I skuggan av ett träd står en insatsstyrka och väntar iklädda varma uniformer, vagnar med filmutrustning åker fram och tillbaks, och överallt pratar folk i telefon och komradio.

Teamet vill hinna med det sista innan det är dags för lunch, och Robert håller tummarna.

– Jag har sagt att ”blir det någonting över så kan jag ta”. Så nu har jag fått lunch varje dag, säger han.

Tog beslutet att ändra livsstil

Hela gården är på 800 000 kvadratmeter, eller 80 hektar. Det finns flera hus, och det de använder för Hamilton är på 750 kvadratmeter, med 18 rum, och ser ut lite som ett drömhus från medelhavet.

Där bor Robert i vanliga fall, men just nu bara på nätterna. Inlåst och inlarmad med all utrustning från filminspelningen.

– För att vakta grejerna, säger han.

Att han är ensam ägare tror Robert Sylwander tilltalar de som vill spela in. Eftersom han kan ta beslut utan att behöva stämma av med någon medpart. Foto: Stefan Källstigen

För tio år sedan bodde han i stan, jobbade på bank och var egenföretagare. Då bodde hans föräldrar på Herrhaga, men efter de gick bort tog han beslutet att flytta ut och ta hand om det stora huset.

Han hyr även ut det till sommargäster, och ihop med filminspelningarna blir det en sidoinkomst som tickar på.

– Tre stora, och då är det hela filmer vi pratar om. Även reklam, kortare grejer. Sen får jag förfrågningar om bröllop, men nej. Då är det fest, och folk blir berusade och då händer det grejer.

Lät trädgården växa fritt i en månad

Trots att Herrhaga gård ligger en bit utanför stan är det många som vill komma tillbaks. Både vanliga hyresgäster, och filmteam.

Robert Sylwander tror att det bland annat är avskildheten som tilltalar.

– Att de kommer ut och har fått lugn och ro, och att det har funkat allting. Att de har kunnat åka hem och göra en färdig produkt, säger han.

Familjen Sylwander har ägt Herrhaga gård i 100 år. Foto: Stefan Källstigen

Det finns dessutom massa antikviteter i huset, och det är dem han vill skydda från bröllopsgäster.

– Alltifrån tavlor, till mattor, byråer, gamla TV-apparater och radioapparater som är svåra att få tag på idag. De finns dels i huset, och dels uppe på vinden. En förfärlig massa saker som är lämpliga för uthyrningen till filminspelningen, säger han.

Trädgården används också. Just nu är den vildvuxen och spretig – på beställning.

– De ville att trädgården skulle vara eftersatt, så i en månad har skötseln liksom varit avstängd. Men snart kommer hyresgäster, så det står folk redo med häcksaxar och gräsklippare, säger han.

Fick bjuda Rapace och Novotny på whisky

På dagarna bor han i ett annat hus på tomten, och han måste vara på plats hela tiden.

Folk ringer nämligen titt som tätt, och för honom känns det som att vara på jobbet.

Även om det är kul med filminspelningar tycker Robert Sylwander att det finns en nackdel på ett sätt: det blir längre tid han själv är borta från huset. Foto: Stefan Källstigen

Det kan handla om ha att behöva öppna garaget där Hamiltons Harley Davidson står, som idag.

Eller att bjuda på whiskey när det är dåligt väder och Ola Rapace, Tuva Novotny och Anita Wall fryser eftersom de måste spela in utomhus.

Just mötet med människorna är bland det absolut roligaste, säger Robert Sylwander.

– Det är så kul när det är så här, för tio personer kommer fram till mig efteråt och säger tack. Det är så jäkla gulligt.

Burmeister byggde gården – och blev skjuten

Och den spännande historien bakom Herrhaga?

Hjalmar Burmeister hette han som lät bygga huset, bara 25 år gammal. På en jakttur med sin bästa kompis blev han skjuten, den 16 september 1916. Ett vådaskott, sades det.

Men familjen Burmeister är tveksamma.

– Det fanns nämligen ett testamente, och det brukar man inte skriva när man är 25, säger Robert Sylwander.

Kompisen som sköt tog dessutom över gården och blev ihop med Burmeisters änka. Som senare sålde det till familjen Sylwander när hon blev änka – för andra gången.

– Men det har väl alla äldre ställen, någon form av dramatisk historik, säger Robert Sylwander.