”Byt ut barnbidraget mot kådisar”

”Bygg ett nytt Stockholm i Sörmland.” ”En mardröm att ta sig hem en vardag i rusningstrafik.” ”Byt ut barnbidraget mot kådisar.” Här är läsarnas reaktioner på Mitt i:s artikelserie om trängseln i stan.

  • Publicerad 07:23, 7 mar 2018

I responsen från er läsare är det många som känner igen sig i bilden om den allt trängre innerstaden. Läsaren Carina är orolig för hur stan förändras.

”Vad jag först och främst saknar är en målbild av hur Stockholms kommun ska se ut i framtiden, exempelvis år 2050. Idag känns det mer som om politikerna tävlar om vem som kan bygga mest och byggherrarna vill bygga högt för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Är det framtidens klasskillnad, att slippa ha ett hus utanför fönstret då du tittar ut? Att ha nära till grönområden?”

Vi diskuterar inte de här frågorna tillräckligt

Läsaren Carina

Hon frågar sig också var hennes barn, som inom en snar framtid blir vuxna, ska bo.

”Vi har inte råd att köpa dem lägenheter. Frågan är hur många infödda Stockholmsbarn som kommer att kunna bo kvar i Stockholm, och vem/vilka kommer att erbjudas hyreslägenheterna och ha råd att bo där? Jag tror att Stockholm står inför jättestora förändringar, och att vi inte diskuterar de här frågorna tillräckligt, utifrån olika infallsvinklar.”

Vill inte cykla längre i innerstan

Läsaren Lars håller med om att det blir trängre. Han skriver att han och hustrun inte cyklar längre som de gjorde tidigare och att det numera är en plåga att flanera längs med populära stråk nära vattnet på helgerna. Men att den ökande trängseln är något som man får räkna med det i en storstad.

”Vem skall flytta till Eslöv, Åmål eller liknande platser? De andra eller jag själv? Vet man hur det är där så föredrar man, trots allt, trängseln i denna ljuvliga stad.”, skriver han.

Numera är det en mardröm att ta sig hem en vardag i rusningstrafik

Läsaren Mia

Gillar inte närkontakten på tuben och bussen

Läsaren Mia tycker att mängden människor i kollektivtrafiken är nära en smärtgräns.

”Numera är det en mardröm att ta sig hem en vardag i rusningstrafik.”

Hur ska man då lösa problemet? Läsaren Ann, som är trött på förtätningen, föreslår en drastisk lösning på trängselproblematiken.

”Ett alexanderhugg där man bestämmer att bygga en ny stad på lämplig plats och på lämpligt avstånd från Stockholm. Det finns ju plats i vårt land, även i Sörmland.”, skriver hon.

Läsaren Janette har också ett kontroversiellt förslag.

”Det föds för många helt enkelt. Kanske dags att byta ut barnbidraget mot kådisar.”