Presschefen Henrik Vinge (SD) uppger att Bystedt nekar till hatkommentearerna. Foto: Läsarbild Pressbild

Bystedt (SD) nekar till hatiska kommentarer

Täbypolitikern Mikael Bystedt (SD) meddelar via partiets presstjänst att han inte skrivit några av de hatkommentarer som framkommit i Expressens granskning. Nu ska partiet göra en egen utredning innan de vidtar några åtgärder. – Han förnekar bestämt att han ligger bakom några av kommenterarna, säger partiets presschef Henrik Vinge (SD).

  • Publicerad 10:24, 20 jun 2018

Under tisdagen avslöjade Expressen hur Mikael Bystedt (SD), vice ordförande för partiet i Täby samt pressassistent på SD:s kansli, spridit hatiska kommentarer anonymt på nätet under flera år. Enligt tidningens granskning ska han ha spridit hat mot muslimer, kallat araber för ”jordens avskum” och uppmanat folk att fuska med skattepengar.

Mitt i Täby har försökt nå Mikael Bystedt, men utan resultat. Istället får vi via partiets pressavdelning veta att han nu förnekar.

– Vi tar det här på stort allvar naturligtvis och vi har pratat med honom. Han förnekar bestämt att han har skrivit några av de här kommentarerna och att det inte är han som skrivit detta, säger Henrik Vinge (SD), presschef på Sverigedemokraterna.

Vill ta del av granskningen

Partiet säger nu att de kommer att göra en egen utredning och att de gärna vill ta del av Expressens material för att kunna gå vidare.

– Vi ska gå igenom vad som sas under intervjun och reda ut vem som talar sanning, säger Henrik Vinge.

Henrik Vinge säger att det står ”ord mot ord” och att de behöver bilda sig en egen uppfattning om vad som skett. Innan dess kommer man inte att vidta några åtgärder som avstängning. Då Mikael Bystedt jobbar på partiets pressavdelning finns det också arbetsrättsliga frågor som man behöver ta itu med, menar Henrik Vinge.

Hur förklarar han att de här kommentarerna kommit från hans konton?

– Han förnekar som sagt all typ av kännedom kring de här kommentarerna och han säger att det inte är han som skrivit detta.