Trots att minigolfbanorna vid Varvsbranten varit på plats i ungefär ett år får de inte användas. Anledningen är snårig byråkrati. Foto: Pekka Pääkkö

Byråkrati kan få Ersta MGK att snubbla på målsnåret

I över ett år har minigolfbanorna vid Varvsbranten stått klara för spel. I somras skulle de öppnat, men golfarna lyser med sin frånvaro. – Vi har fastnat i byråkratin, det är helt galet, Jonas Mattsson, ordförande för Ersta MGK.

  • Publicerad 06:00, 18 nov 2020

Det har gått ungefär fem år sedan minigolfklubben Ersta MGK tvingades bort från Lilla Blecktornsparken. Sedan dess har de kämpat för att få tillbaka den plats där klubben startade år 1954 – Varvsbranten.

Vägen dit har inte varit spikrak, men efter många och långa processer kom banorna på plats under förra året. Planen var att golfarna skulle välkomnas tillbaka i somras. Så blev det inte.

– Banorna skulle slutbesiktigas vid årsskiftet, men sedan dess har det stått still. Vi har fastnat i byråkratin, det är helt galet, säger klubbens ordförande Jonas Mattsson.

Lilla Bleckans minigolf återuppstår efter 5 år

Sista kampen för minigolfen i Bleckan

Växer igen. I väntan på golfarna har naturen passat på att ta över banorna. Foto: Pekka Pääkkö

Många kockar

Marken banorna ligger på tillhör både AB Stadsholmen, ett kommunalt bolag som förvaltar hus med kulturhistoriska värden och Stockholms stad, som även ansvarar för själva banorna.

Staden och Stadsholmen måste komma överens om avtal, som bland annat reglerar hur ytorna ska skötas och underhållas, innan banorna kan öppna.

– Arbete pågår nu för att få det på plats. Det tog längre tid att färdigställa än vad som ursprungligen var beräknat, skriver Andreas Evestedt, stadsmiljöchef på stadsdelsförvaltningen, i ett mejl.

Innan avtal finns kan Ersta MGK inte göra mycket annat än att vänta.

– Det gör att vi inte kan ha verksamhet där, trots att banorna är på plats. Det är otroligt frustrerande, säger Jonas Mattsson.

Klubben får heller inte uppföra sin klubbstuga, som de redan har fått bygglov för.

Måste lösas snart

Förseningen slår också hårt mot föreningens ekonomi. Jonas Mattsson beskriver den som "nästan konkursmässig".

– När vi åkte ut från Lilla Blecktornsparken hade vi sparkapital. Det har i princip gått till att magasinera vår utrustning. Nu är det väldigt illa med oss, säger han.

För klubbhuset har de även fått villkorade bidrag, som brinner inne om de inte kan bygga huset. Det bygglovet löper ut snart.

– Vi måste lösa det här till till våren, annars är det tack och god natt, säger Jonas Mattsson.

Enligt staden är förhoppningen att banorna kan öppna till nästa säsong.