Bjässen. Byggs om. Foto: Sacharias Källdén

Byråkratbasen på Kungsholmen öppnas upp

975 000 000 kronor. Inte en skattespänn mer. Jätterenoveringen av den gigantiska byråkratbasen Tekniska nämndhuset är ett hårt hetsande efter skurna stålar. Vi kikade in i kåken på Kungsholmen som svidas om från 60-talets privata kontor, till nutidens bantade arbetsplatser.

  • Publicerad 08:00, 20 okt 2019

– Jag har byggt sjukhus och laboratorier. Det är svårare tekniskt. Här är utmaningen att hålla budget. Det är häftigt att strida mot siffrorna, jag har tänkt att det ska bli pengar över.

Produktionschefen Olof Kölestam myser medan han berättar om sin jakt mot den ekonomiska nollpunkten, hur arbetslaget sidsteppar arkitekternas mer storslagna idéer för att hitta snålare lösningar.

Luftschakt flyttas istället för att fyllas igen, ventilationstrummor på taket hamnar i källaren – många bäckar små gör att den kolossala ombyggnationen hittills sparat 100 miljoner kronor.

Musik i moderatens öron

Något som får också moderaten Dennis Wedin att mysa. "Musik för mina öron", säger fastighetsborgarrådet när Kölestam håller sin dragning om Tekniska nämndhusets budgetmedvetna återfödelse.

Moderaterna ville ursprungligen flytta alla förvaltningar, göra hela rasket till lägenheter, men när de fick makten hade processen rullat för långt för att stoppas. Så nu gillar man läget och kräver att inte ett öre mer än de 975 000 000 öronmärkta skattekronorna spenderas.

– Vi får leta vidare efter plats att bygga bostäder i innerstaden. Vi får se vilka andra förvaltningar som kan flytta till ytterstaden, säger Wedin (M).

Klart: M svänger om Tekniska nämndhuset

Runda. Fastighetskontorets Eric Tedesjö och Lina Lunell tar en tur ihop med Moderaternas Dennis Wedin, borgarråd. Guidar gör Skanskas byggboss Olof Kölestam, längst till höger. Foto: Sacharias Källdén

Totalt är det 40 000 grönklassade kvadratmeter som ska stöpas om, 10 000 kvadrat åt gången där radon och asbest saneras. Tjänstemän flyttas ut och stuvas om pö om pö för att de olika förvaltningarna ska kunna fungera samtidigt som byggjobbarna gör sitt.

Lite mer än ett år in i projektet håller man på att runda av första etappen, som blir klar i vår.

– Byggtoleransen var större på 60-talet. Alltså hur mycket som tilläts skilja mellan ritning och resultat. Det betyder att pelare kan vara raka på paper men inte i verkligheten, vilket ger risk för sjösjuka om man ska bygga vägg mellan dem. Och det kan dyka upp balkar som inte finns i ritningarna, säger Kölestam om huset, som inte fixats ett dugg sedan invigningen för 54 år sedan.

Här byggs Stockholm om – och om igen

Då versus nu. De gamla enskilda kontoren blir utrymmen att samsas om. Foto: Sacharias Källdén

Nu blir förändringarna desto större. Enskilda kontor, vissa så stora att anställda haft plats för ett eget mötesbord, försvinner när 1 400 arbetsplatser ska bli 1 000 blankt via förvandling till så kallat flexkontor: inga fasta platser, utan en blandning av vanliga skrivbord, tysta rum, mötesrum, loungemiljöer.

Lättare veta var man är

De långa mörka korridorerna med stängda kontorsdörrar som pärlband på varje sida, rivs och ersätts med öppna landskap.

– Det är typiskt 60-tal. Det har varit svårt att orientera sig var man är i huset då man aldrig ser ut. Nu blir det enklare, då man öppnar upp mot fönstren. Det blir mer inbjudande för besökare. Och gör det lättare med samarbeten mellan förvaltningar, både mentalt och fysiskt. Vi effektiviserar, helt enkelt, säger Eric Tedesjö, fastighetskontorets ansvarige på plats.

Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum

Rivning pågår. Foto: Sacharias Källdén

Tekniska nämndhuset

På Fleminggatan 4 sitter trafik-, stadsbyggnads- och exploateringskontoret, samt miljöförvaltningen. Cirka 1 200 tjänstemän.

Nämnhuset började byggas 1962, invigdes 1965, och består av tre kroppar på sex våningar. Ritat av Nils Sterner och Carl-Olof Deurell.

Det som kallas hus 9 byggdes på 1980-talet. Där sitter idag stadsbyggnadskontoret, men efter renoveringen så kommer det att stå helt tomt. Vad som händer med det, är oklart.

Renoveringen inleddes augusti 2018 och beröknas vara avslutade 2023. Då ska också fastighetskontoret flytta in.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén