Illustration. Vissa radhus får tegelfasad, men desto fler träfasad. Foto: Arkitekt Okidoki Arkitekter, illustration 3DHouse

Byggstart för tjugo nya radhus

Tjugo nya radhus är på gång vid Basilikagränd. De första tros stå klara till årsskiftet.

  • Publicerad 12:49, 16 apr 2021

I flera år har det byggts vid området som ligger nära Farmarstigen. Först lägenhetshus vid Kryddvägen som var redo för inflytt 2018. Sedan ett 50-tal rad- och parhus varav de flesta blev klara förra året.

Nu är det dags för sista delen. Tjugo radhus ska byggas av Toofab vid Basilikagränd och söder om äldreboendet Krusmyntan.

Innan fanns här mest skog och berg. Nu är det så kallade markarbetet snart klart. Berg har sprängts och körts bort och marken har jämnats till.

– Inom kort börjar vi med betongen för att bygga husens plattor. Planen är att vi ska hinna få täta hus till sommaren, säger Benjamin Toofani, delägare.

Forna Tyresöbor flyttar hem

Förhoppningen är att de sex första husen ska stå klara vid årsskiftet. För dem var det säljstart för några veckor sedan.

Ett 40-tal har gjort intresseanmälan och ungefär hälften av dem har gått vidare till köpanmälan, berättar Benjamin.

– Våra mäklare som varit i kontakt med de potentiella köparna säger att en del är forna Tyresöbor som nu söker sig tillbaka till Tyresö.

Senast om ett år ska resten av husen stå klara, uppger han.

Detaljplan från 2017

Detaljplanen för etappen vann laga kraft redan för fyra år sedan. Det var samma år som för de andra radhusen som redan byggts på Kryddvägen.

– Vi köpte fastigheten 2019 från den utvecklare som tog fram projektet, säger Benjamin.

Vill bygga växthus

Vad som annars väntar på tomten är inte helt klart.

– Vi vill få igenom minst en lekplats och ett växthus. Vi får se vad tomten tillåter och vad dialogen med Tyresö kommun landar i.

Husen blir bostadsrätter och kommer ingå i samma förening som får namnet Basilikan.

Nybyggen på Kryddvägen – tre etapper

Etapp 1: Ett 50-tal lägenheter i två hus stod klara 2018 vid Kryddvägen.

Etapp 2: Ett 50-tal par- och radhus byggdes mittemot de nya lägenhetshusen. De flesta av dem blev färdiga 2020. Kvar är en lekpark och att konstverket Förundran, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om, ska ställas på plats.

Etapp 3: Den som nu har byggstartat. 20 radhus ska byggas söder om äldreboendet Krusmyntan vid en förlängning av Basilikagränd.

Visa merVisa mindre