Skiss. Så här är huset längs Bredängs allé tänkt att se ut när det är klart, i årsskiftet 2018/19, sett från tunnelbanestationen. Foto: Illustration: Kirsh+Dereka Arkitekter

Nu startar bostadsbygget på Ängen

78 nya hyreslägenheter. Sex våningar. På ”cirkusängen” i Bredäng. Planerna har funnits ett tag, men nu ska spaden sättas i marken i det som kallas starten för Fokus Skärholmen.

  • Publicerad 09:46, 2 jun 2017

Redan 2008 kom de första planerna på att bygga bostäder på grönområdet mellan tunnelbanebron och parkleken Ängen i Bredäng. Två höghus på 15 till 17 våningar. Sedan dess har det krympt.

– Det tror jag att vi alla är glada för. Bredäng har en väldigt typisk karaktär som inte får förstöras. Nu kommer det bli en huskropp som smälter in bättre i den befintliga bebyggelsen, samtidigt som den har en nutida arkitektur, säger Ehsan Rashidi, projektledare på Byggvesta.

Mot Bredängs allé blir det istället sex våningar och i veckan togs de första spadtagen på platsen. Huset beräknas stå färdigt i årskiftet 2018-2019, med 78 nya hyresrätter i tre trapphus. Ett litet torg ska skapas mot Bredängs allé med en lokal i bottenvåningen.

– Vi har inte bestämt vad det ska vara där än, men vi vill ha en verksamhet som kompletterar Bredäng centrum. Det kan till exempel vara en butik, ett närlivs eller en restaurang, säger Ehsan Rashidi.

Cirkusängen, som platsen kallas, har använts av bland annat 127-festivalen och olika föreningar och skolor för sport och lek, något som har fått en del Bredängsbor att reagera på byggplanerna. Men det är bara en liten del av grönområdet som kommer försvinna, säger Ehsan Rashidi.

– Den största delen av parken kommer vara kvar och vi har jobbat stenhårt med belysning för att göra byggnaden både effektfull och öka tryggheten i området. Huskroppen kommer dessutom ha en portik (en öppning genom byggnaden) som kommer göra det naturligt att röra sig mellan centrum och parken. Jag tror de flesta kommer vara nöjda när de ser huset och hur det bidrar till Bredäng.

"Det är nu det händer"

Officiellt ska det första spadtaget tas den 13 juni, med tal av bland andra Karin Wanngård (S), finansborgarråd, och Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen, satsningen som ska
resultera i minst 4 000 nya bostäder i 127-området.

– Vi såg det här som ett bra tillfälle att fira att det är nu det händer. Till hösten ska flera av planerna för de nya bostäderna gå ut på samråd och Byggvesta är dessutom en av våra ankarbyggherrar, i fokusområdet Vårbergsvägen, så de är inblandade på flera sätt, säger Karin Ahlzén.

Centrala Bredäng är ett av de utpekade områdena inom Fokus Skärholmen. Är det här något Bredängsborna måste vänja sig vid?

– Det är ju alltid så när man bygger, att det försvinner platser som har vissa kvaliteter. Vi vet att just den här platsen har använts av bland annat 127-festivalen, men det finns många andra platser kvar som lämpar sig för det, säger Karin Ahlzén och fortsätter:

– Kring många av de andra platserna som kan bli aktuella för bebyggelse har vi haft tidig dialog kring hur de används, och det är verkligen något vi kommer ta hänsyn till.

Officiellt tas det första spadtaget den 13 juni, men bygget på Ängen har redan smygstartat. Foto: Sara Ringström

Fokus Skärholmen

Målet med projektet Fokus Skärholmen är minst 4 000 nya bostäder i hela 127-området.

Förutom mindre projekt, som bostäderna längs Bredängs allé, har större fokusområden pekats ut som möjliga platser för nya bostäder. Bland dem området Mälaräng (mellan Bredäng och Mälarhöjden), Vårbergsvägen och Skärholmsdalen (mellan Sätra och Skärholmen).

Den 13 juni, klockan 12-14, tas det officiella första spadtaget för nya huset på Ängen.

Visa merVisa mindre