År 2016 fick Tyresöborna för första gången tycka till om planerna för det som kallas Granängstorget. Nästan 500 nya bostäder och plats för affärslokaler planeras på och intill torget och vid korsningen Granängsringen/Granängsvägen.

Byggnaden där Hemköp öppnar ska rivas, enligt planerna och ersättas av ett nytt hus. En del av det huset föreslås bli 14 våningar med livsmedelsbutik i botten och bostäder ovanpå.

Året 2017 skickade kommunen ut förslaget på granskning – sista remissrundan. Än finns ingen klubbad detaljplan.

Sara Kopparberg, samhällsbyggnadschef, säger att det är Wättingebacken – byggplanerna närmare gymnasiet – som har sinkat projektet vid Granängstorget.

Puckel ställer till det

En puckel på Granängsringen ställer till det, bland annat.

– Om det ska bli en gata med hus på varje sida behöver vi jämna ut vägen. Vi måste hitta höjderna i Wättinge för att veta hur vi ska sänka vägen. Först då vet vi vilken höjd bebyggelsen ska ligga på Ringen och kan rita klart, säger hon.

I väntan på det går kommunen vidare med en del av planerna, nämligen Tyresö Bostäders bostäder ovanpå parkeringsgaraget som väntas tas upp för politiskt beslut i slutet av året.

– I bästa fall kan det synas något på platsen om ett år.

De stora förändringarna dröjer mer än ett par år, gissar hon. Hon poängterar:

– Det är ett jätteprioriterat projekt och vi försöker göra det vi kan för att driva det framåt. Vi vill bygga om torget och skapa mer av en mötesplats.