Byggstart. Nu inleds bygget av ett nytt Ica Supermarket och 189 hyresrätter på Doktor Westerlunds gata. Foto: Thorbjörn ”Tobbe” Andersson/Svenska Aero-bilder AB

Byggstart för Enköpings nya stadsdel

Nu inleds bygget av Enköpings nya stadsdel Lillsidan intill Doktor Westerlunds gata. Först ut blir 189 hyresrätter och en helt ny Ica-butik, men planerna för området är större än så.

  • Publicerad 10:02, 19 apr 2021

Vi ser fram emot att etablera oss i vad som ofta kallas Sveriges närmaste stad.

Det som idag är ett industrikvarter i Enköpings västra delar ska inom bara några år, vara ett helt nytt bostadsområde.

Bilvalets gamla lokaler, på Doktor Westerlunds gata, är rivna sedan länge. Och snart är det dags att ta det första spadtaget för ”Nya Lillsidan”.

”Enköping är mycket bra”

Tomten som köptes av Ica Fastigheter, har därefter sålts vidare till bostadsbolaget Magnolia, som i sin tur upprättat ett entreprenadavtal med ByggPartner.

Och det är Byggpartner som kommer att bygga de första 189 bostäderna i området.

– Vi är mycket glada över att nu utveckla boenden i Enköping som ligger mitt i den expansiva tillväxtregionen Stockholm-Mälardalen, säger Björn Bergman, Regionchef Öst på Magnolia Bostad och tillägger:

– Läget i Enköping är mycket bra och vi ser fram emot att etablera oss i vad som ofta kallas Sveriges närmaste stad.

Bostäderna, som alla är hyresrätter, kommer byggas i två delar, i den norra respektive södra delen av området.

Matvarujätte flyttar in

Som Mitt i Enköping tidigare rapporterat om har ICA-koncernen i flera år haft planer på att ersätta två befintliga matbutiker med en ny. Ica Stjärnköp i centrum och Ica Västerhallen på Västerleden.

Den butiken kommer nu att byggas i den norra delen av det nya området. Och ovanpå butiken, som blir ett Ica Supermarket, kommer 52 lägenheter att byggas. Storlekarna varierar mellan 1-3 rum och kök. Ica-butiken byggs också den av Byggpartner på uppdrag av Ica Fastigheter.

Inflytt 2024

I den södra delen kommer de resterande 137 hyresrätterna att byggas. Där varierar stoleken mellan 1 till 4 rum och kök. Bygget beräknas stå helt färdigt 2024 enligt Magnolia bostad. Kostnaden för de båda etapperna beräknas bli 272 miljoner kronor.

Stora planer

Men planerna för Enköpings västra delar är större än cirka 190 hyresrätter och en ny Ica-butik. Mycket större.

Planen är att området intill Doktor Westerlunds gata i framtiden ska bli hem åt 900 hushåll fördelat på både hyresrätter, bostadsrätter och radhus. Dessutom planeras det för ett LSS-boende, en ny förskola, nya butikslokaler och en ny cirkulationsplats i området.

ICA. Byggpartner bygger 189 bostäder och ICA-butik på nya Lillsidan. Foto: ICA Fastigheter/Liljewalls arkitekter

BLÅLJUS: Anhållen för misshandel gjorde motstånd vid gripande

Nyheter En man i 35-årsåldern gjorde motstånd då han greps, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och belades med hand- och fotfängsel. Han anhölls senare av åklagare, misstänkt för bland annat två fall av...måndag 10/5 10:08