Härom veckan kunde Mitt i berätta att anmälningarna om säckar med byggsopor har ökat kraftigt i innerstan i år. De stora säckarna som står på trottoarer, gator och till och med på handikapprutor väcker ofta starka känslor.

– Jag hör inte till de dom gnäller men det här är för jävla slappt, sa Södermalmsbon Kajsa Althén när hon passerade en övergiven säck som förvandlats till en stor papperskorg för allmänt skräp.

Många kommentarer

Efter att artiklarna publicerades har många läsare hört av sig och kommenterat situationen.

"Anmälde till Trafikkontoret och polisen att en fastighet tagit i anspråk cirka 25 meter gatumark för att ställa upp sopcontainers. Dom har tillstånd för 6 meter! Jag betalar 1100 kr varje månad för boendeparkering. Om man i privat sektor tar betalt för varor och tjänster som inte levereras är det kriminellt, skriver läsaren Björn.

Flera läsare har också uppmärksammat det faktum att det är kunden som på eget ansvar får beställa hämtning av byggsäckarna.

"Kanske det skulle funka om man fick betala en rimlig summa i pant som man får tillbaka när man bokat hämtningen. Som det är nu kommer folk smita undan och enkelt slippa att betala", skriver läsaren Irene.

Helldén (MP) kritisk

Även Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) stämmer in i kritiken.

– De är ett förbaskat otyg, och det har varit ett jätteproblem under många år, säger han.

Stockholms stads hållning är att inte satsa egna resurser på att forsla bort säckar som står fel, eller saknar tillstånd. Det är heller inte praktiskt möjligt menar Daniel Helldén.

– För att kommunen skulle få samma befogenheter som polisen skulle det krävas en lagändring. Det här är ett generellt problem – att kommunen sätter upp regler som bara polisen får beivra.

De flesta står olagligt

För ett par år sedan skärpte Stockholms stad de lokala ordningsföreskrifterna så att det krävs tillstånd för att ställa ut byggsäckarna. Syftet var att få bukt med problemet, men i praktiken är det få som söker tillstånd.

– Det betyder alltså att alla säckar där det inte finns ett tillstånd anslaget står där olagligt.

Vad kan staden då göra för att lösa det här?

– Jag tror att vi behöver ha en diskussion med de här bolagen, om att alla som köper eller hyr en säck ska registreras på något vis. Vi började titta på det här innan corona, men sedan dess har vi helt ärligt inte hunnit jobba vidare med det, säger Daniel Helldén.