Riddarfjärden är en unik miljö som måste värnas, menar Kungsholmsborna Maud Essen-Möller, Nenne Wåhlander, Jonas Nordström och Hans Löbel. Foto: Märta Lefvert

Byggplaner på Riddarfjärden får grannar att se rött

Planerna på en konstgjord bostadsö i Riddarfjärden väcker stark kritik från Kungsholmenbor. – Man förstör en unik miljö som tillhör alla stockholmare, säger Hans Löbel. Men arkitekten bakom projektet menar att man tillför nya värden.

  • Publicerad 05:03, 26 aug 2020

Riddarfjärden, med Stadshuset i ena änden och Västerbron i den andra, är en av Stockholms mest kända vyer. Om några år kan den vara förändrad – om projektet Stockholm Tiny House Expo blir verklighet.

Planen är att skapa en 3 000 kvadratmeter stor ö på pontoner, mellan Rålambshovsparken och Mälarpaviljongen. Där ska cirka 100 bokaler byggas – minibostäder där man också ska kunna arbeta. Samtidigt ska ön vara en utställningsplats. Besökarna ska inspireras av en mångfald av compact living-arkitektur.

Visionsbild av ön. Illustration: www.stockholmtinyhouseexpo.com/Facebookgruppen Låt oss tillsammans skapa en flytande ö

”En unik miljö förstörs”

Visionerna är stora, men får underbetyg av de Kungsholmenbor Mitt i träffar vid Norr Mälarstrand.

– Min första tanke var att det var ett försenat aprilskämt. Man förstör en känslig och unik miljö som tillhör alla stockholmare. Det här området är ett riksintresse, säger Hans Löbel, ordförande i Brf Norrmälarstrand 70.

Han blev varse om projektet i början av augusti, när länsstyrelsens enhet för mark- och vattenskydd skickade en remiss till de sex bostadsrättsföreningar längs Norr Mälarstrand, som ligger närmast platsen. Sedan gick djungeltrumman – och nu har även brf:er som inte fått remisser skickat in sina kritiska synpunkter till länsstyrelsen.

– Vi är också berörda. Det är alla stockholmare. Det är jätteviktigt att värna om den öppna, fria vattenytan på Riddarfjärden, säger Jonas Nordström, sekreterare i Brf Pontonen 3, på Chapmansgatan 6.

”Både seglare och paddlare kommer att begränsas av en ö”, säger Maud Essen-Möller, styrelsemedlem i Pontonjären 6 (tvåa från höger). Nenne Wåhlander,  Jonas Nordström och Hans Löbel delar farhågan. Foto: Märta Lefvert

De fyra grannarna betonar att det inte är skymda utsikter eller värdet på deras bostadsrätter som bekymrar dem. De är rädda för att friluftslivet på sjön ska begränsas och att den kulturhistoriska miljön ska ta skada.

– Stadsträdgårdsmästaren Holger Blom skapade den unika strandmiljön i samspel med den kulturminnesmärkta Västerbron. Det är historielöst att inte ta hänsyn till det, säger Nenne Wåhlander, ordförande i Brf Pontonen 3.

Vill hjälpa ö-nationer

Initiativtagare till projektet är arkitekten Fredrik Svedbrant. Han har en vision om att hjälpa ö-kulturer att överleva trots global uppvärmning och stigande havsnivåer. Flytande, konstgjorda öar kan vara en av lösningarna och experimentet på Riddarfjärden kan vara med och visa vägen.

Utsikten mot Västerbron förändras om projektet blir verklighet. Foto: Mostphotos

Han menar också att projektet tillföra nya värden till en redan vacker plats.

– Vi ger Stockholmarna uppemot 400 meter strandpromenad med små pittoreska broar och kanaler, vattenväxtodlingar och plats åt djurliv. Det blir en spännande plats för dem som paddlar eller vill angöra med båt, säger han.

Ett tillfälligt projekt

Projektet är inte permanent, betonar Fredrik Svedbrant. Man har sökt tillfälligt bygglov under fem år, vilket kan förlängas i ytterligare två femårsperioder.

Det är ett besked som inte lugnar projektets kritiker.

– Om det här projektet får klartecken öppnar det ju möjligheten även för andra. Ska vi ha fullt av konstgjorda öar i Riddarfjärden? undrar Hans Löbel.

Fakta

Så här ser planerna ut för den flytande ön

En konstgjord, flytande ö planeras i Riddarfjärden, mellan Rålambshovsparken och Mälarpaviljongen.

Ytan blir 3 000 kvadratmeter (som den mönstrade ytan på Sergels torg).

En flytande bro och en trampbåtsfärja ska förbinda ön med Norr Mälarstrand.

100 bokaler* ska byggas, ritade av 100 arkitekter, för att få mångfald. En arkitekttävling ska utlysas.

Ön ska fungera som en arkitekturutställning.

Mer info finns på stockholmtinyhouseexpo.com och Facebookgruppen Låt oss tillsammans skapa en flytande ö.

*Bokaler är en kombination av bostad och lokal, där man både bor och arbetar.

Källa: Stockholm Tiny House Expo
Visa merVisa mindre