Efter sommaren ska fastigheterna i södra Snösätra rivas. Foto: Anders Gustafsson

Byggnader i Snösätra rivs när området blir naturreservat

Under 2020 ska fastigheter i södra delen av Snösätra industriområde rivas, och marken saneras. Det innebär att graffitiväggarna i Snösätra blir färre.

  • Publicerad 15:29, 21 jan 2020

År 2018 inrättades Rågsveds naturreservat, och då beslöts det även att delar av Snösätra industriområde skulle ingå i reservatet. Närmare bestämt den södra delen av Snösätra.

Snösätra industriområde har blivit vida känt för sin graffiti, och staden meddelar att saneringsarbetet inte kommer att störa den traditionella graffitifestivalen, som går av stapeln varje år.

Dialog om vilka graffitiväggar som ska bevaras

En del av fastigheterna som ska rivas är målade med just graffiti. Jacob Hellgren är kommunikatör på exploateringskontoret, och han berättar att man har en dialog med ansvariga från graffitifestivalen angående rivningen.

Kritik mot planerna på kulturpark i Snösätra

– Vi har haft ett möte då vi pratat om vilka väggar som de är extra intresserade att bevara, berättar Jacob Hellgren.

Den sista februari ska verksamheter som håller till i byggnader i södra Snösätra vara utflyttade, sedan följer städning och provtagning av marken innan byggnaderna rivs efter sommaren.

– Efter provtagningen ska det utredas hur området ska saneras. När allt kommer att vara klart går inte att säga, säger Jacob Hellgren.

Festivalen varar fyra dagar längre

Mikael Rickman är en av graffitifestivalens arrangörer, och när Mitt i når honom berättar han att han tycker att det är tråkigt att Snösätras yta blir mindre – för såväl konstnärer som för andra som har verksamheter i de södra delarna.

– Det är ett gäng farbröder som håller på med veteranbilar där, så det är ju jättetråkigt för dem.

Men trots att området blir mindre, så utlovar Mikael Rickman att årets graffitifestival blir större än någonsin.

– När Snösätra blir mindre blir festivalen större. Tidigare har vi hållit på i tre dagar, i år kommer vi att hålla på i en hel vecka, berättar han.

Graffitifestivalen inleds den 22 maj, och fortsätter till den 31 maj.