Avgörande. Länsstyrelsens beslut baseras på att nuvarande fönster ses som en del av husens karaktär. Det glädjer Sigrun Helmfrid, som protesterat mot bytet. Foto: Gabriel Melke

Bygglov hävt – får inte byta gamla fönster

Hyresvärden ville byta ut gamla fönster på flera flerfamiljshus från 1950-talet på Fogdevägen. Det fick flera boende att överklaga och nu har länsstyrelsen hävt bygglovet.

  • Publicerad 11:30, 5 mar 2021

Så här långt är det en seger

I fjol fick Svenska bostäder bygglov att utföra fönsterbyte på Fogdevägen 24-108 i Bagarmossen. Beslutet överklagades av flera boende i de berörda husen och nu har länsstyrelsen i Stockholm beslutat att upphäva bygglovet.

– Så här långt är det en seger, säger Sigrun Helmfrid, en av personerna bakom överklagan.

Kulturhistoriskt värde

Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde, vilket Stockholms stadsmuseum, som remitterats i ärendet, anser hade påverkats av byten från trä- till aluminiumfönster.

De boende som överklagat är glada över att få behålla sina fönster, men inser att en upprustning av fönstren behövs.

– Vi förstår att vissa frustreras över att det inte blir några nya fönster. Men att rusta upp de befintliga är mer långsiktigt samtidigt som det bevarar det fina med husen, säger Märit Edholm, också hon en av personerna bakom överklagandet.

De blåser upp till strid för 50-talsfönstren

Ett 50-tal namnunderskrifter, av de 274 berörda lägenheterna, samlades in bland de som ville ha kvar de klassiska fönstrena.

– Jag gick runt och knackade dörr, eftersom jag ville veta vad de boende tyckte om att fönstren skulle väck. Då blev det ganska tydligt att vi är många som vill behålla våra fönster, säger Caroline Ran, också hon en av personerna bakom överklagan.

Svenska bostäders bygglov

Gäller fastigheten Stathållaren 4, Fogdevägen 24-108, Bagarmossen.

Stadsbyggnadsnämnden bestämde den 19 augusti i fjol att ge Svenska bostäder bygglov för yttre ändringar av flerbostadshus, byte av fönster och fönsterdörrar.

Överklagan skickades in av lokalborna, som yrkar att ett byte av fönster förvanskar byggnaden och minskar ljusinsläpp.

Länsstyrelsen beslutade den 12 februari att upphäva bygglovet, bland annat på grund av att byte av fönster hade påverkat byggnadens karaktär.

Visa merVisa mindre

Bolagets uppfattning har däremot varit att hyresgästerna velat få till ett byte, menar Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder.

– Men vi kommer självklart ta hänsyn till det här nu. En dialog är alltid viktig i dessa ärenden, säger han.

Framtiden oklar

Svenska bostäder har redan beställt nya fönster och det gjordes innan bygglovet var på plats, på grund av den långa leveranstiden. Det är oklart vad som sker härnäst.

– Vi har precis fått det här beskedet. Vi måste fundera och har så klart med oss det som stått i överklagan, säger Jonas Elamson.