Foto: Arkivbild

Byggherren bakom rivna villan i Stortorp tvingas städa

Mitt bland villorna i Stortorp i Trångsund skulle ett fyravåningshus med 10 lägenheter byggas. Men bygget stoppades och kvar blev en soptipp med miljöfarligt rivningsavfall. Nu kräver kommunen att byggherren städar tomten.

  • Publicerad 16:13, 1 aug 2018

HuddingeDirekt har tidigare berättat hur kommunen i början av 2017 gav ett bolag lov att riva en villa på Hjärtervägen och bygga tio lägenheter i ett 12 meter högt hus i fyra våningar. Mitt bland villorna i Trångsund.

Grannchocken: Villor rivs för lägenheter

Sedan dess har grannarna fått stå ut med mycket. Rivningen av villan påbörjades under sommaren 2017 men stoppades snart av kommunen. Kvar blev en soptipp med miljöfarligt rivningsavfall. Knappast en fröjd för grannarnas ögon.

Ett år senare har ingenting hänt. Men nu kräver kommunen att tomten städas, och om inte byggherren lyder kommer det att kosta.

– Vi har väntat på att företaget ska uppfylla de krav som vi ställer. Nu har det gått så lång tid att vi förelagt fastighetsägaren och byggherren att städa tomten från kvarvarande rivningsavfall. Om de inte gör det kommer de få ett vite, säger Jan Casserstedt, jurist på miljötillsynsavdelningen på natur- och byggnadsförvaltningen.

Städningen ska inte starta förrän i oktober för att den ska störa grannarna så lite som möjligt

GRANSKNING. Vilda västern när villor rivs för lägenheter

Uppföljning: Sönderslagna villan i Stortorp innehöll farligt avfall

Om byggherren vill fortsätta bygget kräver kommunen att företaget utser en kontrollansvarig och att de skickar in en ny kontrollplan. Det har kommunen krävt sedan bygget stoppades förra sommaren, men ingenting har hänt.

Sedan i februari finns det heller inte ett giltigt bygglov för rivning- och byggnation på tomten. Då föll nämligen förvaltningsrättens dom som slog fast att kommunen aldrig borde ha gett företaget bygglov.

Ny dom: Fel att bygga lägenheter bland villor

Så vill partierna förtäta i Huddinges villaområden