Problem. Bygget av kommunens nya gruppboende har snart försenats i ett halvår. Foto: Daniel Cannervik

Byggföretag slängdes ut från LSS-boendet

Bygget av gruppboendet i Skärvik har kantats av problem. Flera slutbesiktningar har underkänts och hantverksföretag har inte fått betalt – nu har kommunen sparkat ut huvudentreprenören.

  • Publicerad 09:13, 30 mar 2016

Det är ingen raketbas som ska byggas. Men de misslyckades.

Kommunens nya gruppboende Roshagen skulle stå färdigt i oktober. Men problemen har avlöst varandra i form av bland annat förseningar och läckande tak. Fackförbundet Byggnads har tidigare lagt skyddsstopp mot takarbete och polisanmält huvudentreprenören – Arcer Sverige.

Bygget, som kostar drygt elva miljoner kronor, har dessutom underkänts i två slutbesiktningar.

Nu har kommunen tröttnat.

– Vi byter ut alla låsen. Entreprenören har inte kunnat leverera en godkänd produkt i tid, säger Mats Viker, chef på kommunens fastighetskontor.

Ni kör ut huvudentreprenören?

– Ja, de klarar inte av att färdigställa det. De får därmed heller inte mer betalt av oss. Nu tar en annan entreprenör över.

Flera företag som utfört arbeten väntar dessutom på sina pengar. Ett av dem är Ekeröföretaget Kjellins Rör som lämnade ett anbud på 1,75 miljoner kronor, men 700 000 kronor saknas fortfarande från Arcer Sverige.

– Vi håller nästan på att konka av det här. Vi har nu lämnat in ett betalningsföreläggande. Det är en jävla soppa, säger Thomas Kjellin som äger företaget.

Mats Viker på Ekerö kommun är i efterhand allt annat än nöjd med upphandlingen av huvudentreprenören.

– Självfallet hade vi aldrig velat höra talas om dem, med facit i hand. Men vi gjorde en annan bedömning då. Genom sin moderbolagsgaranti uppfyllde de kravet på finansiell styrka. Man ska också veta att det här är ett otroligt enkelt bygge, det är ingen raketbas som ska byggas. Men de misslyckades.

På skärtorsdagen bytte byggföretaget Lindhov ut alla stängsel för att ta över bygget. Men Arcer Sverige betraktar det som olaga intrång och har gjort en polisanmälan, berättar platschefen Olle Kriström.

Han förklarar förseningen så här:

– För det första fick vi elen inkopplad först i november. Sedan tog brandlarmsfabrikatet som kommunen hade bestämt slut. Det är i första hand därför, säger han.

Varför har bygget underkänts i två besiktningar?

– Brandlarmet har inte driftsatts och då har det heller inte godkänts. Dessutom har vi haft problem med värmen.

Enligt Olle Kriström är det bara brandlarmet och lite målningsbättringar kvar innan allt är klart, det skulle ta ett par veckor. Men det får företaget alltså inte göra.

Flera företag har inte fått full betalning av er – varför inte?

– Vi har lånat upp pengar av vårt moderbolag och hela tiden trott att det ska lösa sig, säger Kriström.

Boendet ska nu vara klart den 1 juni.

Gruppboendet Roshagen

Roshagen är kommunens nya LSS-boende, för personer med funktionsnedsättning, och byggs i Skärvik, intill Jungfrusundsåsen. Boendet ska innehålla sex lägenheter och en mindre lägenhet för tillfälliga och akuta behov. Lägenheterna kommer att ligga i markplan med tillgång till gemenskapsutrymmen i separat byggnad.

Huvudentreprenör för bygget har hittills varit Arcer Sverige, dotterbolag till lettiska Sia Arcer. Bygget skulle tidigare vara klart i oktober 2015, men har försenats kraftigt. Nu ska det vara klart senast den 1 juni.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Blues på schemat när Jazz på Mälaröarna drar igång igen

Nyheter Premiär med dubbla konserter Tung blues, varm soppa, mörk oktoberkväll, vackert slott. Släppta restriktioner betyder konserthöst på Ekebyhovs slott.onsdag 27/10 11:36

Operan är tillbaka på Mälaröbion

Nyheter New York kommer till Ekerö Efter pandemipaus är det opera på bion igen i Ekerö centrum. "Det är något alldeles särskilt att få dela en upplevelse tillsammans med andra i salongen", säger bions föreståndare Andreas Carlsson.måndag 25/10 17:19

Ekeröalliansen öppnar för att pausa flyktingmottagande

Nyheter Men S ser inget behov av att säga nej Nästa år ska Ekerö ta emot 40 nyanlända, men var de ska bo är inte klart i dagsläget. Anser kommunen att det blir för svårt att lösa kommer de att säga nej till mottagandet.måndag 25/10 11:53