Byggfirma utnyttjade utsatta migrantarbetare i Sollentuna

Nio snickare från Nicaragua, Colombia, el Salvador, Bolivia och Uzbekistan lurades på flera månaders lön vid ett bygge av bostadsrätter i Sollentuna. Fackföreningen Syndikalisterna var på väg att sätta bygget i blockad. Då kröp byggfirman till korset och betalade löneskulden.

  • Publicerad 15:06, 8 okt 2019

– Vi har lovat att inte hänga ut företaget eftersom de har gjort rätt för sig till slut. Den här gången räckte det med att vi protesterade. Men situationen är katastrof med migrantarbetare som utnyttjas i byggbranschen. Vi hade fyra fall bara förra veckan i vår lilla fackförening, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, Syndikalisternas lokalavdelning i Stockholm.

Ni blåste av blockaden när lönerna betalades ut, vad hade hänt annars?

– Det här var en allvarlig löneskuld, några av arbetarna hade inte fått betalt på flera månader. Hade blockaden genomförts så hade vi gått dit med megafoner och banderoller och stoppat bygget.

Syndikalisterna sätter ett bygge i blockad. Så långt behövde det inte gå i Sollentuna den här gången. De nio snickarna har nu fått sina löner. Foto: Stockholms LS

Är det inte stora etablerade företag som bygger?

– Det är alltid en stor byggherre högst upp, men längst ner är det ofta små skumraskfirmor som utför arbetet.

Varför betalar de inte ut lön? Vad säger de till sina arbetare och till er?

– Jag vill inte kommentera det här fallet i Sollentuna, men de hittar alltid en anledning. Ibland är det att de väntar på några fakturor, ibland att de har blivit blåsta av en underleverantör. Till arbetarna säger de oftast att de ska få pengar nästa vecka eller nästa månad, men så blir det inte.

Vågor inte protestera

Emil Boss berättar att många migrantarbetare just nu söker sig till Stockholms LS. Ofta vågar de inte protestera mot sin chef eller ifrågasätta något på sin arbetsplats då de är i en så utsatt position – något som utnyttjas av cyniska företagare förklarar han.

– Migrantarbetarna är så rädda att förlora sina jobb eftersom de har sitt uppehälle i landet knutet till jobbet. Men när de väl protesterar, och organiserar sig, så vinner de, säger Emil Boss.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50