Erik Forsell är arbetsledare för bygget i Hamamhuset. Snart kommer det byggas en portal över Östgötagatan där bilarna kan åka under. Foto: Elinor Karlin

Bygget igång – Här är nya planen för "Hamamhuset" på Söder

Det omtalade Hamamhuset är på väg att få nytt liv. Nu täcks Östgötagatan av betongfundament som ska användas till byggkranen. Nästa sommar beräknas projektet vara klart.

  • Publicerad 18:31, 16 aug 2019

Lyxbygget i Hamamhuset har lagts på is

Det omtalade byggprojektet I Hamamhuset är äntligen igång. Men istället för de tidigare 16 lyxlägenheterna så byggs snart i stället 45 bostadsrätter i huset. Just nu gjuts det betongfundament som ska bilda en portal över Östgötagatan. På portalen ska en kran stå så att bilar kan köra under. 

– Det är ett väldigt kul projekt att jobba med, det är inte bara att slå upp massa lådor. Man får jobba med gamla metoder och restaurering, säger Erik Forsell, arbetsledare på Reomti bygg som genomför projektet. 

Gavlarna blir kvar

Mot gatan till syns fortfarande de klassiska gamla husfasaderna men innanför dem är det tomt. Mellan de befintliga gavlarna ska ett helt nytt hus byggas, innehållande 45 bostadsrätter samt en större lokal. Projektet är tänkt att vara klart sommaren 2020 och betongportalen ska stå på plats fram till nyår, enligt planerna.

– Det är lite speciellt att jobba så här inne i stan med en annan logistik, mycket trafik och boende. Man får välja byggmetoderna efter det, säger Erik Forsell. 

Ny beställare

Hamamhuset har varit på tapeten flera gånger men nu är det över ett år sedan någon pratade om att bygga sist. Då planerades 16 lyxlägenheter med ett turkiskt bad på nedervåningen av Castella fastigheter. Nu är det i stället Medvind design som har beställt byggprojektet. Projektet har varit igång i en månad med lite markarbeten och kommer förbipasserande att börja märka av bygget på riktigt.  

-– Vi ska försöka att påverka så lite som möjligt, säger Erik Forsell.

Nytt bakslag för hamamhuset på Södermalm

De gamla 1800-talsgavlarna ska bevaras. Däremellan ska ett helt nytt hus byggas. Foto: Elinor Karlin