Bygget i Sjöberg fördröjs ytterligare

Ombyggnationen av Sjöbergs centrum är en långdragen följetong. Nu fördröjs processen ytterligare, då centrumets ägare ansökt om ännu en förändring i detaljplanen.

  • Publicerad 09:15, 14 jan 2017

Redan i höstas skrev vi om den stora frustrationen i Sjöbergs centrum. Handlarna fick för ett år sedan beskedet att centrumet skulle renoveras och att de skulle evakueras. Sedan hände ingenting. Än i dag svävar handlarna i ovisshet medan centrumet förfaller.

– Det här är ett ärende som har varit väldigt långdraget. Det säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, och fortsätter:

– Det har skapats en känsla av ”vad är det som händer”. Det är, med rätta, en av de vanligaste frågorna som vi får av boende i Sjöberg. Det är olyckligt.

Ägarna, Prime Living, har sedan tidigare flaggat för att de vill riva det nuvarande centrumet och bygga nytt. De har sagt att de vill bygga 166 lägenheter och 2 300 kvadratmeter lokaler för handel. Detaljplanen har också justerats för att tillåta detta.

Men nu har ägaren alltså ändrat sig och vill att detaljplanen ska ändras igen. Den stora kraftledning som går genom Sjöberg kommer så småningom att grävas ner under mark, och när det har skett vill Prime Living bygga ännu mer. De vill lägga till en andra etapp till detaljplanen, med ytterligare 220 lägenheter. De vill också bygga ett tillfälligt garage på den plats där det i dag är parkering, sydväst om Lomvägen.

– Ja, de har ansökt om en förändring av den detaljplan som vi antagit. Den frågan utreds just nu av en grupp med tjänstemän, som sedan skriver ett förslag till nämnden. Det är nästa steg.

I dagsläget har Thomas Ardenfors inga besked att lämna vad gäller ny tidsplan för byggstart – förutom att ambitionen är att det ska ske någon gång i år. Han kan inte heller säga vartåt det lutar vad gäller den nya ändringen av detaljplanen.

– Men det är väl inte så vanligt att man går in och ändrar i en nyantagen plan. Frågan ska dock utredas på tillbörligt vis.

Han säger att det är olyckligt att det har funnits en känsla hos boende och affärsidkare av att inte veta vad som händer. Men att det ska ändras nu.

– Jag har bjudit in Prime Living för att få besked av dem om hur de ser på tidsplanen. Jag ser framför mig att vi träffas inom den närmaste framtiden. Det är oerhört viktigt att vi har en tät dialog med dem. Vi har haft dialog med dem hela tiden men nu kommer vi att jacka upp det.

– Vi vurmar för företagarna i det här området. Vi är mycket måna om att de, och de nuvarande hyresgästerna, ska få tydliga besked om de tidsplaner som finns. Ovisshet är något av det värsta som finns vad gäller förändringar.

På det stora hela är Thomas Ardenfors ändå glad över att Sjöberg är på väg att utvecklas.

– Vi är glada över att det finns en fastighetsägare som vill göra en stor investering i Sjöberg.

Vi i Sollentuna har även varit i kontakt med Prime Living, som dock inte vill inte uttala sig i dagsläget.

Flera äldre i Sollentuna har fått rätt mot kommunen

Nyheter Andra bedömningar i högre instans Sollentuna har fått bakläxa i förvaltningsrätten flera gånger under hösten i år.lördag 27/11 6:15

Nu ska kommunen analysera antalet överklaganden

Nyheter "Ändå bra att veta hur det ser ut" Efter Mitt i:s artiklar ska kommunen ta reda på hur många som överklagar avslag om hemtjänst och äldreboende.lördag 27/11 6:14