Grunden är lagd och väggarna resta, men det dröjer länge innan de sex kedjehusen är klara. Foto: Stefan Källstigen

Bygget av lyxiga kedjehusen återupptas i höst

Det går trögt för prestigeprojektet Den Vita Staden i Hammarbyhöjden. Bygget av de sex kedjehusen på Thunbergsgatan har stått stilla i ungefär ett år. Först i september startar det igen.

  • Publicerad 12:37, 14 mar 2019

Ofärdiga byggnader, bråte och byggavfall – men inte en byggnadsarbetare i sikte. Många Hammarbyhöjdenbor undrar vad som hänt med kedjehusbygget på Thunbergsgatan. Det har stått stilla i ungefär ett år nu.

”När kan vi som bor i området förvänta oss att det ser trevligt ut igen och är färdigbyggt?”, frågar en man som mejlat till Mitt i.

Tidigast sommaren 2020, är svaret.

– Byggstarten blir i september. Sedan tar det ett tag innan det blir färdigt. Det blir under sommaren 2020 eller i september 2020, säger Joakim Alm, vd för fastighetsbolaget ALM Equity.

Det är en rejäl försening. Ursprungligen skulle de elva radhusen och de sex kedjehusen på Sparrmansvägen/Thunbergsgatan ha stått klara hösten 2016. Det lanserades som ett prestigeprojekt av Småa (numera köpt av ALM Equity), med namnet Den vita staden. Priserna låg på runt 10 miljoner kronor.

Fuktproblemen i de elva radhusen tog många månader att åtgärda. Nu är arbetet klart.  Foto: Stefan Källstigen 

Ganska snart blev det grus i maskineriet. Hösten 2017 var nästan alla radhus visserligen färdiga, men alla var inte sålda. Sedan hittades fuktskador i betongkonstruktionerna.

– Innan människor kunde flytta in måste vi avfukta byggnaderna ordentligt. Det tog ungefär sex månader, och försenade hela projektet. Först nu är vi helt klara med de elva radhusen. Alla utom två eller tre är sålda, säger Joakim Alm.

Återstår de sex kedjehusen – med lagd grund och resta väggar. ALM Equity, som köpte Småa i februari 2017, lade bygget på is för cirka ett år sedan. Orsaken var brist på köpare. Möjligen var priset (upp till 13,3 miljoner kronor för 165 kvadratmeter) för saftigt.

– Vi valde att pausa bygget tills vi var klara med de elva radhusen i etapp ett. Det är vi nu, så nu sätter vi igång med näst etapp. Men vi kommer inte att lägga ut dem till försäljning innan bygget är klart. Det slutade ALM Equity med för ett par år sedan. Det är en alldeles för stor osäkerhet för kunderna att köpa en bostad de inte sett och utan att veta hur marknaden kommer att se ut när det är dags att sälja den gamla bostaden, säger Joakim Alm.

För Svenska Dagbladet har Joakim Alm berättat att kedjehusen också ritas om, för att kunna säljas billigare.

ALM Equity planerar att låta en entreprenör bygga klart de sex kedjehusen, men inget avtal är tecknat än.