I Åby ängar har de första flerfamiljshusen börjat byggas. Inflyttningen blir troligtvis under våren 2017. Foto: Anna Wilson

Bygget av bostäder vid Åby ängar har börjat

Bygget av de första flerfamiljshusen vid området Åby ängar har börjat. Inom några år ska flera bostadshus stå klara i området, men först väntar sanering i vissa delar. Trots det förväntas inga förseningar uppstå.

  • Publicerad 14:08, 10 maj 2016

– Det handlar om mark på 50 gånger 50 meter. Vi måste vara säkra på att det är sanerat innan vi kan ge bygglov, säger Anders Nahlbom, projektledare för Åby ängar.

Vallentuna kommun och räddningstjänsten nu på att utreda och har börjat sanera en gammal brandövningsplats norr om brandstationen. Den ligger på en bit av de planerade bostadsområdena.

Men projektet rullar på som det ska, enligt Anders Nahlbom, och inga förseningar förväntas.

I Åby ängar, där det ska byggas flera flerfamiljshus nära centrum, håller kommunen på att göra klart de förberedande arbetena. Men fler är att vänta när bostäderna börjar bli klara.

– Vägarna ska vi färdigställa när kvarteren är klara, med kantsten och växter. Ledningsnät och sådant är färdigt, och ska slutbesiktigas den 26 maj, säger Anders Nahlbom.

Meningen är att det ska byggas i åtta kvarter av fyra bolag. Riksbyggen är ett av dem och har påbörjat bygget av det så kallade kvarter 1.

– De räknar med att det blir inflyttning under våren nästa år, säger Anders Nahlbom.

Ett annat bostadskvarter där det går framåt är Tingvalla. Här ska det byggas flera villor, nära området Bällsta. Vatten och avlopp har hunnit bli klara och de sista avsättningarna ska snart sprängas, meddelar Christian Hillberg, projektledare.

– Vägen håller de på med, även el och fiber läggs just nu. Allt det ska bli färdigt under juni.

Tanken är att de första villorna ska börja byggas i sommar. Dessutom räknar de med att det blir fler än 72 villor, som det var beräknat från början.

– Någon har kunnat stycka av en till extra tomt. Så det kan nog bli några till, säger Christian Hillberg.