Får vänta. Det nya bygget kan komma att delas upp i två. Foto: Mostphotos

Bygget av äldreboende i Djursholm skjuts upp

Det blev varken ja eller nej till de omdiskuterade planerna på ett nytt äldre- och korttidsboende i Djursholm i går. Oppositionen beslutade att skicka tillbaka ärendet till byggnadsnämnden.

  • Publicerad 10:03, 4 feb 2020

Det var tänkt att politikerna i kommunfullmäktige skulle besluta om bygget av ett nytt äldre- och korttidsboende i Djursholm. Men så blev det inte; ärendet skickades tillbaka till byggnadsnämnden efter det att C, MP, S och SD röstat för den saken.

– Det var väldigt bra att det blev så, vi är nöjda med det, säger oppositionsrådet Siv Sahlström (C).

Hon och hennes parti har velat dela upp planerna för bygget, så att bygget av ett korttidsboende kan komma till stånd före äldreboendet. Detta på grund av att det främst är äldreboendets höjd och storlek som kritiserats hårt av kringboende.

– Det finn en chans att man kan accepter den lilla byggnaden snabbare än den stora, och det är mest bråttom med korttidsboendet, säger Siv Sahlström.

Fyra år efter samråd

Centern har kritiserat hur själva processen gått till kring byggplanerna.

– Det tog fyra år efter samrådet, och det fanns synpunkter redan då. Sedan kommer byggnadsnämnden tillbaka med ett förslag som är ännu större och högre – tre våningar. Man har inte tagit med synpunkterna alls, säger Siv Sahlström.

Moderaterna i Danderyd är kritiska till oppositionens agerande, eftersom det redan finns ett majoritetsbeslut på att boendena ska uppföras. Partiets gruppledare, Johanna Hornberger (M), kan förstå kritiken mot boendets storlek.

– Jag kan förstå det. Men det är vårt ansvar som politiker att se till helheten. Platsen är lämplig för ett äldreboende. Vi politiker måste se till hela vår befolkning och de verksamheter vi behöver för att upprätthålla välfärden på ett bra sätt, säger Johanna Hornberger.

Hon tror inte på centerns förslag att dela upp bygget i två delar.

– Nej. För det blir inte snabbare det blir två detaljplaneprocesser som måste genomföras. Därefter kommer överklaganden, oavsett om det delas upp eller inte, säger Johanna Hornberger.

"Förlorare är de boende"

Även byggnadsnämndens ordförande Claës Breitholtz är kritisk.

– De som är förlorare är de som skulle ha bott där och deras anhöriga, säger Claës Breitholtz.

Han tolkar återremissen som att byggnadsnämnden måste ta fram två nya detaljplaner.

– Det innebär de facto att det kommer att ta ännu längre tid. Vad oppositionen åstadkommit är att fördröja med minst ett år. Det tar ett år att ta fram en ny plan, och överklagan tar ett år, minst.