Ekerövallen

Var: Träkvista

Vad: I etapp 1 flyttade de första ägarna in i höstas. Snart inleds byggnation och sedan kommer det rulla på tills etapp 2 och 3 står klara. Där ska det enligt entreprenören Småa kunna vara inflyttningsklart i etapp 2 i juni 2023 och etapp 3 ungefär ett år senare.

Träkvista torg

Var: Träkvista

Vad: Efter en långdragen process beslutade mark- och miljööverdomstolen i november att inte pröva frågan om byggplanerna. Byggprojektet har därmed vunnit laga kraft. I planerna ingår bland annat 130 bostäder, äldreboende, vårdcentral och en torgmiljö med livsmedelsbutik. Från byggstart är kommunens plan att arbetet ska pågå i fem år.

Stamvägen förskola

Var: Träkvista

Vad: De tillfälliga förskolelokalerna ska ersättas med nya permanenta lokaler. Efter rivningen ska nu sanering av marken göras och sedan byggs ny förskola och förskolegård. Inflyttning väntas ske tidigast 2023.

Adelsö

Var: Stenby

Vad: I slutet av november togs ett symboliskt första spadtag för Ekerö bostäders projekt på Adelsö. Där byggs 24 lägenheter i 12 parhus. I början av året inleds markarbeten och i höst väntas husleveranser komma. Inflyttning väntas ske i början av 2023.

https://www.mitti.se/nyheter/ekero-strand-ska-lyfta-centrumomradet/repvaA!@1x2eefvtqJdzSRHyxHLyQ/

Färingsö:

Var: Tufa Marin i Ilända

Vad: Bostadsplaner finns för omkring åtta fastigheter med friliggande bostadshus. I processen har samråd genomförts och enligt kommunen väntar utställning under årets andra kvartal och preliminärt kan ett antagande ske under årets sista kvartal.

Stenhamra

Var: Sjöhäll, nära Stenhamra centrum

Vad: I november beslutade kommunstyrelsen att börja om med detaljplanen för Sjöhäll. I det ingår bland annat villor, radhus och flerfamiljshus, förstärkt strandpromenad och grönytor. Kommunen planerar ett samråd för planerna under året.

Stockby

Var: Västra Törnby

Vad: I byggplanerna finns småhus, parhus, radhus och enstaka lägre flerfamiljshus. Enligt kommunen planeras samråd till andra kvartalet 2022 och granskning skulle kunna ske tredje kvartalet 2023.

Enlunda

Var: Söderberga

Vad: Planer finns på enbostadshus, parhus och radhus. Det kan även bli aktuellt med mindre flerbostadshus. Kommunen planerar för granskning första kvartalet 2022.

Badhuset

Var: Träkvistavallen

Vad: Det lika omdebatterade som av många efterlängtade badhuset går nu in på sitt sista helår i byggprocessen. Arbetet med sprängning är klart och nu gjuts sista delen av bottenplattan. Planen är att badhuset, som bland annat ska innehålla en 25-metersbassäng, en undervisningsbassäng, en multibassäng och bubbelpooler, ska stå klart första kvartalet 2023.

Övrigt:

Var: Hela kommunen

Vad: Enligt Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande, räknar kommunen med att bevilja omkring 100 bygglov för enplanshus runt om i kommunen under året.