Det finns ingen livskvalité menar de boende. Foto: Läsarbild Mostphotos

Bygge tvingar pensionärer ha på sig hörselskydd

De som bor i HSB:s seniorboende vid Danvikshem i Nacka plågas av ett intilliggande bygge. Sedan januari i år har det levt med byggbuller och ljud, rapporterar tidningen Hem och Hyra.

  • Publicerad 10:45, 27 sep 2018

Bygget av det nya huset som ligger bredvid HSB :s seniorboende har kraftigt påverkat livskvalitén för de som bor där, enligt tidningen Hem och Hyra som har pratat med sex av de boende.

– Jag tvingades köpa hörselskydd som jag får ha på mig inomhus, det är inte klokt, säger Helen Thyrvin till Hem och Hyra.

En av de boende, Ing-Mari Pettersson, säger till tidningen att det inte är någon livskvalitet att leva i huset.
– Det har inte varit en lugn dag sedan 19 december, då kom första lastbilen. Jag känner mig stressad, man vet aldrig när det ska låta högt, säger hon till Hem och hyra.

Får ingen ersättning

Flera av de boende är kritiska till HSB och menar att de varken fått ersättning eller någon hjälp från HSB att hitta evakueringslägenheter. Även Hyresgästföreningen tycker att HSB har skött de boendes situation dåligt.

I ett brev som Hyresgästföreningen har skickat till HSB kräver de att de boende ska få lägre hyra under byggtiden. De anser att de värst drabbade inte ska betala någon hyra alls och de som inte är full så hårt drabbade bör få hyran halverad.

– Vi tycker det är rimligt med tanke på hur stora störningarna är, säger Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm till Hem och Hyra.

HSB:s affärsområdeschef för Fastigheter, Anders Joachimsson, säger till Hem och Hyra att de boende kommer få en hyresreducering men det är inte klart hur stor den blir. Han säger även att de är medvetna om att en del boende har fått en försämrad boendekvalité.

– Hur mycket det blir beror på läge i huset och grad av störning. Vi är självklart medvetna om de störningar som bygget medfört, och hur tufft det är för seniorerna, som ofta är hemma då byggnationerna pågår. Vi försöker minimera och förebygga störningar under byggtiden. Trots att vi gör vårt bästa för att hålla nere bullernivåerna är det tyvärr ofrånkomligt när man bygger bostäder, säger han till Hem och Hyra.