Bygge stoppat på unik äng

Kraftledningarna i Järfälla grävs ned. I samband med det fanns det planer på att bygga en ny transformatorstation på en äng i Kallhäll. Men efter kritik har ansvariga tänkt om.

  • Publicerad 10:41, 10 dec 2015

Mitt i Järfälla har tidigare skrivit om grönområdet i Stora Ängsnäs som hotades att försvinna i och med Vattenfalls planerade bygge av en ny transformatorstation på ängen i Kallhäll. Anläggningen skulle byggas som en del i projektet Stockholms Ström.

Planerna fick dock motstånd av bland annat Naturskyddsföreningen, då det finns många olika arter av både växter och djur där. Bland annat växer den fridlysta nattviolen på ängen.

Åsikterna fick kommunen att tänka om. Den del i Stockholms Ström som innefattar Järfälla påbörjades i och med ett officiellt första spadtag den 1 december och har en annan plan för transformatorstationen. Den nya anläggningen ska byggas på Vattenfalls redan befintliga mark, och inte på ängen, som ägs av kommunen.

Hos Naturskyddsföreningen i Järfälla är man nöjda med beslutet att bevara ängen och för att kommunen lyssnat på dem.

– Vi tycker att det hela fungerat jättebra. Vi vill tacka alla som varit involverade och som gjorde det möjligt att bevara ängen, särskilt Vattenfall, Claes Thunblad (S) och Mikael Jämtsved (MP), säger ordföranden Karin Hanze.

Claes Egnér är programansvarig för Vattenfall i projektet Stockholms Ström. Han var på plats när det första spadtaget togs.

– Det var självklart för oss att ta hänsyn till de åsikter vi fick in. Vi har förstått att det fanns en allmän opinion om att bevara ängen, sa han då.

Läs mer: Unik äng hotas av utbyggd elstation

Läs mer: Nu grävs ledningarna ner